8 C
Tuzla
02.10.2023.

“Žene Srebrenice” i ovaj mjesec mirnim okupljanjem podsjetile na genocid u Srebrenici

Članice Udruženja “ Žene Srebrenice” tradicionalno svakog 11. tog u mjesecu, mirnim okupljanjem na Trgu Slobode u Tuzli svijetu šalju jedinstvenu i jasnu poruku da su živi svjedoci genocida počinjenog u Srebrenici ističući bol koju osjećaju jer i posle toliko godina posmrtni ostaci njihovih najmilijih nisu pronađeni. Sa današnjeg skupa upućen je i apel porodicama koje to još nisu učinile, da daju krv kako bi se na osnovu DNK analize mogli utvrditi identiteti posmrtnih ostatak žrtava koje čekaju u kosturnicama i posmrtnicama širom BiH.

“Da daju svoju krv da te kosti koje stoje ovde godinama i čekaju tu kapljicu krvi i taj DNK nalaz, da se jave komisiji i da daju svoj doprinos da bi se mogli identifikovati najmiliji i da bi ih mogli pokopati u memorijalni centar”, Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Prema riječima predsjednice Udruženja, očigledno je da je predizborna kampanja počela, ali Sreberničanke nisu zadovoljne dešavanjima na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Ne bi ih, kažu ioznenadilo, da na narednu sjednicu dođu naoružani, ali će one istrajati na tome da se žrtve moraju poštovati.

“ Znate ako je hodati godinama i tražiti svog nekoga, a njega nema, i na kraju žele s tim reći da ubiru poene u politici, i da mi njih nismo ni imali. To osuđujemo i mislim da treba da se poštuje glas žrtve. Zakon ne može niko promijeniti bez dozvole i odobrenja žrtve. Genocid je bio, odluke postoje, mi prisustvujemo svakom suđenju”, dodaje Nura.

Aktivnosti koje se provode na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici uveliko su počele, a najvažnija poruka sa današnjeg okupljanja jeste da im se pomogne u otkrivanju lokacija grobnica, kako bi žrtve pronašle svoj smiraj, te da se stane u kraj negairanju genocida.

Pored članica Udruženja, majkama i ženama iz Srebrenice podršku su pružili i učenici gimnazije Meša Selimović Tuzla, Medicinske škole i Mješovite srednje škole u Tuzli, ali i građani Tuzlanskog kantona.

Mi kao mladi moramo da se angažujemo da ovaj događaj niakda ne ponovi ni da se zaboravi, moramo stalno da napominjemo i opominjemo i da se borimo za pravdu”, kazala je Lejla Hodžić, učenica Medicinske škole Tuzla.

“Mi kao mladi smo došli da podžimo majke Srebrenice i kao mladi ćemo se boriti da pravda izađena vidjelo”, dodaje Vildana Kulašević, učenica Mješovite srednje škole Tuzla.

Tuga u očima majki ni posle toliko godina ne može a da se ne primijeti, a dodatnu so na ranu im sipaju svi oni koji genocid ne žele priznati lak i pored postojanja Zakona o negiranju genocida.

“Genocid je dokazan i nema više niko pravo govoriti ništa, jer nek pročitaju Haške presude i vidjet će da je genocid u Srebrenici dokazan. Mi samo tražimo da naše pravosuđe počne raditi svoj posao”, rekla je Kadefa Muhić, predsjednica organizacije porodica šehida i poginulih boaca općine Srebrenica.

Iako tradicionalno prave mirno okupljanje, poruke koje šalju dovoljno glasno odzvanjaju, a samo oni koji ih ne žele čuti, ostat će imuni na njih. Apeluje se na institucije da se uvedu sankcije za sve one koji negiraju genocid, jer bi to bio dodatni podstrek za mlađu generaciju, ali i sigurnost svih.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO