22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Žene Srebrenice mirnim okupljanjem u Tuzli poslale poruke da od borbe za istinu i pravdu neće odustati !

Svakog 11.tog u mjesecu članice “Žene Srebrenice” podsjećaju na genocid koji je počinjen nad bošnjacima u Srebrenici. Tako je bilo i danas. Mirnim okupljanjem na Trgu slobode u Tuzli ponovo su se okupile kako bi podsjetile građane na sve nevino ubijene žrtve rata, te kako bi probudile svijest građana. Najviše ih boli nepravda i to što se kako ističu, ne ulaže dovoljno napora kako bi se pronašli posmrtni ostaci svih žrtava. Vasvija Kadilović-Kadić u ratu je izgubila tri brata i oca, a njihovi posmrtni ostaci još uvijek nisu kompletirani.

Naše želje i molbe su da se probudi svijest ljudska sa bilo koje strane, bilo ko da zna gdje je ukopano bilo čije tijelo da se dostojanstveno ukopa jer svaka osoba je imala svoje ime i prezime. Ili ne znaju gdje se nalaze ili niko ne pomaže, šta je u pitanju, ne znam”, kazala je Vasvija Kadilović-Kadić, članica Udruženja “Žene Srebrenice” Tuzla.

Najmlađeg brata ukopala je sa samo tri kosti, ali je ipak zahvalna i na tome jer zna da je pronašao smiraj, i kako kaže zna gdje će mu otići i proučiti fatihu. Istina i pravda, riječi su koje su se najviše mogle čuti danas, odnosno, da istina izađe na vidjelo i da pravda bude zadovoljena. Ovim okupljanjem žele pokazati kako od borbe za tim neće odustati sve dok su žive, i da oni koji su počinili genocid to trebaju znati.

I da pošaljemo poruku neljudima koji su počinili genocid želimo reći da smo mi još uvijek tu da tražimo istinu i čekamo pravdu. I da pošaljemo poruku Tužilaštvu BiH da do sada ništa nisu uradili i da nisu pomogli žrtvama”, istakla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” u proteklom periodu okupljale su se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine kako bi podijelile istu bol i sa drugim građanima. Vidno razočarane jer proces ekshumacije sporo traje i jer postoji još mnogo masovnih grobnica koje nisu otkrivene.

I najbitnije je to što ne damo da se negira genocid, postoje odluke i da se minimiziraju žrtve i da se vrijeđaju. Ima pomaka, moramo da kažemo ali to nije sve i porodice nisu zadovolje sa tim svim. Kako ide proces, nismo baš zadovoljni, još uvijek imaju ti satelitski snimci koje vade malo po malo, pa kažu ima taj snimak i postoji tu neka grobnica za koju se ne može govoriti u javnosti”, rekla je Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Boli ih i činjenica da se iz godine u godinu nakon ekshumacije i ukopa žrtava, vrši reekshumacija i dopuna posmrtnih ostataka, jer im je to pokazatelj da da je broj žrtava daleko veći od onoga koliko ih je pronađeno. Podršku su im i danas kao i svaki put pružili brojni građani.

POSLJEDNJE DODANO