Žene Srebrenice na Međunarodni dan nestalih: Nećemo stati sa potragom za svojim najmilijim!/FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

“Samo jednu kost želimo, da obilježimo mjesto, mezar, tamo otići pomoliti se, proučiti Fatihu”, riječi su Hajre Ćatić, koja istu želju godinama ima, pronaći kosti svoga sina Nine Ćatića. Ovo je zajednička želja svih majki Srebrenice koje su i danas održale mirni protest povodom obilježavanja 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih osoba. Još uvijek tragaju za oko 1300 ubijenih u genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

“Mnoge porodice su umrle koje nisu dočekale da pronađu svoje najmilije. Ja se bojim da neću umrijet, da neću dočekat da svoje dijete pronađem, da imam njegov mezar. Negiraju da nije onoliko ubijeno..Strašno se bojim da ne umrem, a da ne dočekam da ga nađem.” , rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice nestalih osoba imaju pravo da saznaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države krajnju odgovornost da ih podrže i daju im odgovore. No, u BiH, to nije slučaj. Iako je rat završen prije 24  godine, sudbina više od 7000 u njemu nestalih osoba još uvijek je nepoznata. Ključni razlog je nedostatak političke volje.

“Znamo da u blizini Srebrenice, u Kazanima ima masovna grobnica. Bili su, snimili, pa sad čekamo. Treba Tužilaštvo da odobri, pa da dođu, to je proces. A oni ne znaju šta mi porodice proživljavamo da dođemo do jedne koščice da samo obilježiš mjesto.”, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Samo šaku svog brata Adila Suljića, ove godine ukopala je Nura Begović. Nurin brat Adil imao je 39 godina kada je ubijen dok je pokušavao doći do slobodne tetirtorije u Tuzli. Iza njega je ostala supruga i djeca, majka i sestra. Majka nije doživjela da kosti ubijenog sina ukopa kaže Nura, i objašnjava da je odlučila sa snahom i djecom svog brata da potvrde identifikaciju i ukopaju ga u Memorijalnom centru u Potočarima. Uz posmrtne ostatke Nurinog brata pronađen je njegov sat, trenerka i cipele. Ubijen je na mjestu koje se zove Koštan brdo. To je prva zasjeda gdje je prekinuta prva kolona ljudi. Na trasi kojom svake godine prolazi kolona Marša mira, kaže Nura, ljudi su nailazili na odjevne predmete.

“Imamo Institut na nivou BiH, mi njima poručujemo da treba da razmisle i da krenu tim putem i da barem pokupe te odjevne predmete, a svaki odjevni predmet, cipela, sat daje znak da tu postoji ili na površini tijela ili masovna grobnica.”, kazala je Nura Begović.

Na Međunarodni dan nestalih Žene Srebrenice su poručile da neće stati sa potragom za svojim najmilijim. Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i na četiri doživotne kazne – za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.