Žene Srebrenice ogorčene presudom Šešelju: Trebalo je da bude kažnjen!

Žene Srebrenice ogorčene presudom Šešelju: Trebalo je da bude kažnjen!

Objavio: -

Mehanizam u Hagu je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini,1992. godine. Apelaciono vijeće je konstatovala da je Šešelj već kaznu odslužio jer je u u pritvoru u Haagu bio od 2003. do 2014. godine.

Vijeće je, u svim drugim aspektima, odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrlom.

Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj.

Izricanje presude pratile su i članice Udruženja Majke Srebrenice koje su razočarane presudom.

„Za nas porodice ovo je strašno. Nismo ovo očekivale, mislile smo da će Sud zaista ispraviti svoju grešku i da će Šešelj dobiti zasluženu kaznu, Trebao je da bude kažnjen, pa nije važno da li je on u Beogradu ili u nekom zatvoru, za nas bi bila nake pravda zadovoljena da je bio kažnjen. Međutim ovo je sud sebe izgleda opravdao i napravio neki balans kao bio je deset godina u zatvoru i eto dobio neku presudu. Ovo je strašno, žalosno“, izjavila je Nura Begović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici.