Žene Srebrenice osuđuju dodjelu nagrade Peteru Handkeu, čovjeku koji negira genocid

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodjeli Peteru Handkeu pokrenula je burnu reakciju javnosti, budući da je ovaj austrijski književnik poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima ne prostoru bivše Jugoslavije u kojima je čak i negirao genocid u Srebrenici. Ovaj potez Komiteta Kraljevine švedske akademije mnogi su okarakterisali kao anticivilizacisijski čin a danas su ga osudile i članice Udruženja Žene Srebrenice koje su se kao i svakog 11. u mjesecu okupile kako bi podsjetile na genocid u Srebrenici i istrajale u borbi za istinom i potragom za svojim namilijima čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

 

 

„On je bio dobar prijatelj sa Miloševićem, negira genocid u Srebrenici, zaista, zaista smo ogorčene na takve dodjele Nobelove nagrade i ja je ne bih ni primila sutra kad bi mi dodjelili obzirom ko je do sad sve primio“, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice.

 

Zbog, ove, kako se navodi sramne odluke Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa pozvao je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka da što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu kako bi povratio svoj ugled i čast.

 

“Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati ko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce“, izjavila je Munira Subašić, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

 

Inicijativu da se odluka o dodjeli nobelove nagrade Handkeu povuče podnijelo je i Udruženje Žene Srebrenice.

 

 

„Mislim da bi trebalo jednom svemu ovome da se stane u kraj, a to zna visoki predstavnik. Mi imamo u ovoj državi visokog redstvnika koji ništa ne radi, a zna sve o tome. Mi smo čak razmišljale da njemu uputimo taj neki zahtjev, tu neku žalbu, da ne tražimo te komisije, šta kako da ih sve nazovemo“, poručila je Nura Begović, Udruženje Žene Srebrenice.

 

Zbog radikalnih ideoloških stavova i desne angažiranosti austrijskog književnika Petera Handkea na platformi Change.org pokrenuta je peticija da se ovom nobelovcu oduzme ova prestižna književna nagrada.

 

“Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite jasnu i glasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubica”, stoji u peticiji.

 

Do ovog momenta peticiju je potpisalo više od 8.000 ljudi.