Žene Srebrenice predale fotografije nestalih osoba u genocidu u Srebrenici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Preko 10 000 Bošnjaka ubijeno je i izmasakrirano u genocidu u Srebrenici, a potom bačeno u masovne grobnice širom Republike Srpske – To su činjenice o Srebrenici i onome što se dogodilo 11. jula 1995. godine, to je dokazano i pravosnažnim presudama i tome smo lično svjedočili. Zato nikome nedamo da nam tu istinu osposri! – poruka je ovo sa mirnog protesta koji se svakog 11. u mjesecu u organizaciji Udruženja Žene Srebrenice održava u Tuzli u znak sjećanja na najkrvaviji genocid u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata. Članice ovog Udruženja osvrnule su se i na odluku Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu poznatom po negiranju genocida u Srebrenici i veličanju haškog optuženika Slobodana Miloševića.

„Mi samo možemo da ostavimo poruku da je ovo žalosno šta se radi u čitavom svijetu. Znači, kreirano je to što je bilo, da nas pobiju i da bude genocid i dalje se radi na tim stvarima. Dodjeljuju se nepravične nagrade ljudima koji nisu to zalužili, nečasnim ljudima koji su izgleda umješani u kreiranje svoh tih ratova i nemislih događaja“, izjavila je Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Budući da se naredne godine obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici iz Memroijalnog centra Potočari pozvali su preživjele, porodice i srodnike žrtava genocida u i oko Srebrenice da u tu instituciju pohrane, na čuvanje, predmete iz vremena kad je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kad su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle. Tu ideju podržale su i članice Udruženja Žene Srebrenice koje su prikupljene predmete i fotografije danas predale uposlenicima Memorijalnog centra Potočari. 

„Bila sam u Italiji i tamo sam vidjela jednu zgradu na čijoj fasadi su fotografije žrtava iz Drugig svjetskog rata i tada mi je sinula ta ideja da bi i mi trebale početi prikupljati te fotografije. Ima tome i 12 – 13 godina kako smo krenule da prikupljamo“, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Pripremljeni materijal predat je kustosu u Memorijalnom centru Potočari, Aziru Osmanoviću.

„Dug proces koji zahtjeva puno posla kao što možete vidjeti. One su to sve lijepo sistemazivole i pripremile, a mi ćemo to preuzeti u Memorijalnom centru. Pokušaćemo sa nekim institucijama koje se bave ovim ili sličnim poslom jednu zaista dobru izložbu koja će na što bolji način predstaviti tu patnju ovih ljudi koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici“, izjavio je Osmanović.  

Predato je oko 2000 fotografija a svaka od njih na poleđini ima i kratku priču o osobi koja se na njoj nalazi te podratke gdje je nestala ili ubijena. Bit će izložene u Memorijalnom centru Potočari i svjedočiti o istini koja se desila u Srebrenici, a koju čak i danas 24 godine poslije mnogi negiraju.