Žene Srebrenice traže ubrzanje procesa ekshumacije i identifikacije žrtava

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Majke Srebrenice i danas su poručile da potpunu pravdu nisu dočekale, oni najodogovrniji su privedeni pred lice pravde, dok se kako tvrde zločinci još uvijek šetaju Srebrenicom. Jednako kako ih boli gubitak njihovih najbližih i najvažnijih članova porodica, boli ih i izostanak pravde koja, kažu, često bude gurnuta u drugi plan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Uoči 25. godišnjice apeluju na sve one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, da to kažu.

“Mi uvijek mislimo da riješimo tu problematiku, a zna se šta tu dolazi, identifikacija, eskhumacija. Znamo da ima grobnica koje nisu još uvijek otvorene, u svijesti nam to stoji. Mi kopamo posmrtne ostatke, šta mislite evo, ja sam kopala nekoliko koščica moga brata a koliko još majki nije dočekalo da ukopa ni tu jednu jedinu kost.”, rekao je Nura Begović, Udruženje Žene Srebrenice.

Budući da se naredne godine obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici iz MemoRijalnog centra Potočari pozivaju preživjele, porodice i srodnike žrtava genocida u i oko Srebrenice da u tu instituciju pohrane, na čuvanje, predmete iz vremena kad je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kad su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle.

“Moj Nino nije identifikovan, nisam od njega ništa pronašla. Kada sam ušla prvi put u kuću pitala sam ima li bilo šta od njega i muža, međutim nije bilo ništa. Od familije sam prikupila neke fotografije i ono što je on u toku rata preko Šveđana poslao zbirku pjesama koju je pisao i Srebrenički glas, ja to čuvam i ja ću to predati.”, rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“.

Hajra Ćatić apeluje na porodice koji su pronašli i ukopali posmrtne ostatke svojih najmilijih da predmete koji su pronađeni u masovnim grobnicama pored posmrtnih ostataka prilože u Memorijalni centar Potočari. Na čuvanje u tu instituciju moguće je pohraniti i dokumente, dnevnike, bilješke, pisma, novinske članke i fotografije, te audio i video građu, audio i video snimke koji govore o životu stanovništva bosanskog srednjeg Podrinja u periodu dok je Srebrenica bila tzv. zaštićena zona UN-a i u julu 1995. godine, saopćeno je iz Memorijalnog centra Potočari.