15 C
Tuzla
25.09.2022.

Zenica – Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se realizuje u Zenici od 8. do 10. septembra.

Sportske igre paraplegičara dokazuju da sport nije privilegija samo za ljude bez invaliditeta, naprotiv, on kao specifično područje ljudskog djelovanja osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno osoba sa invaliditetom.

Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport predstavljaju jedan od ciljeva Saveza, kao i samih igara.

Svečano otvorenje Međunarodnog otvorenog prvenstva i XVIII sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati u petak, 09. septembra sa početkom u 09.00h na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici.

Svečano otvaranje igara počinje defileom učesnika na čijem čelu će biti proslavljeni paraolimpijac, učesnik treće paraolimpijade, bacač kugle Dževad Pandžić, saopćili su organizatori.

 

POSLJEDNJE DODANO