23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

ŽFBiH – Sa sindikatima postignut dogovor u vezi uvećanja primanja svim radnicima

Uprava Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH (JP ŽFBiH) i reprezentativni sindikati u tom preduzeću usaglasili su prijedlog kolektivnog ugovora koji je upućen Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i trebao bi biti odobren na sjednici Vlade FBiH.

Uprava tog društva je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja usaglašenih prijedlogom kolektivnog ugovora, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH, a čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim navedenim osnovama ukupno iznositi oko 100 do 150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika.

– U okviru JP ŽFBiH djeluje četiri radionice gdje radnici uredno obavljaju svoje poslove, osim radnika Centralne radionice, koji su nelegalno odbili da rade poslove iz svojih ugovora o radu pozivajući se na „radnički neposluh“, a koji nije u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku, Pravilnikom o radu JP ŽFBiH i drugim propisima – navodi se u saopćenju Željeznica FBiH.

Pošto je sa sindikatima postignut dogovor u vezi uvećanja primanja svim radnicima, kako se dodaje u saopćenju, očekuje se da će radnici koji su obustavili rad u Centralnoj radionici, početi odmah sa radom obzirom da su članovi sindikata s kojima je postignut sporazum.

Željeznice FBiH su osigurale nesmetano funkcionisanje teretnog saobraćaja, dok je u putničkom saobraćaju došlo do reduciranja određenih putničkih linija.

– Također, prema radnicima koji su učesnici nelegalne obustave rada nisu pokrenuti nikakvi postupci, ali je Uprava Društva tražila od njih da pod hitno prekinu nelegalnu obustavu jer će u protivnom Uprava postupiti u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu i pokrenuti postupke utvrđivanja disciplinske odgovornosti, kako bi se spriječila materijalnu šteta za Društvo, druge radnike i komitente JP ŽFBiH – saopćeno je iz  Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH.

RTV Slon /Fena

Vezane vijesti

TUZLA