Živinice na putu za uvođenje daljinskog grijanja, naredni potez je na GV Tuzla i Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Živinice će u 2020. godini dobiti daljinsko grijanje. Na ovaj potez građani Živinica čekali su jako dugo, a prvi korak bio je potpisivanje Sporazuma s Termoelektranom Tuzla o nastavku međusobne saradnje i regulisanja odnosa za izgradnju toplovoda i korištenje toplifikacionih kapaciteta. Konačno će biti riješen projekat primarnog voda od Termoelektrane do Živinica, otvorena je opcija ekonomske isplativosti i mogućnosti da Živinice uđu i implementaciju ovog projekta. Od mnogih preuzetih obaveza, tu je i ona o ekspropriaciji dijela zemljišta. Potrebno je, navodi gradonačelnik Živinica, da projekat od javnog interesa proglase gradska vijeća Tuzla i živinice.

“Dio teritorije kroz koju treba proći toplovod pripada i gradu Tuzla. Ono što smo se dogovorili u nekom idejnom projektu, nekada je bila varijanta preko Husina i Ljubača, međutim imali bi mnogo sredstava za ekspropriaciju i dogovorilo smo da ta lokacija bude preko Kiseljaka i time bi mi imali samnjenu količinu novca koju bi trebali dati za ekspropriaciju i time dovodimo do izvjesnosti samo rješavanje toplifikacije.”, rekao je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

U narednom periodu Grad Živinice i Elektroprivreda BiH, formirat će timove, koji će pratiti i raditi na projektu od prevazilaženja problema do konačne izrade.

“Način izgradnje toplovoda je ostalo pitanje koje treba definirati u narednom periodu. Ko će ga finansirati, na koji način će se raditi, čije će biti vlasništvo, to su ostala otvorena pitanja za naredni period. Koliko smo mi upoznati Živinice rade na razvoju sekundarne mreže i onoga momenta kada toplovod bude izgrađen moći će se preuzeti ta energija. Toplovod će biti projektiran tako da sva naselja koja su na putu do Živinica bez obzira kojoj Općini budu pripadala budu imala dovoljno toplinske snage za priključenje na ovaj toplovod i nadamo se da će to u narednih četiri do pet godina biti projekat koji će dati svoje benefite.”, istakao je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH.

“U ovoj godini ćemo proglasiti javni interes, odraditi ekspropriaciju, odrediti trasu i uraditi prvi put projekat, od idejnog do finalnog projekat toplifikacije šprmarnog voda. Nakon toga išlo bi se u izvođenje radova koji po riječima Uprave EP I TE mogu biti za 12 mjeseci gotovi u potpunosti.”, dodao je gradonačelnik Kamenjaković.

Prihvatljiva cijena toplote, odnosno grijanja za Grad Živinice je 1,70 KM. Ukoliko bude došlo do promjena u projektu, ili EP odluči da ne finansirana primarni projekat, pristupi će alternativnom vidu izvora toplote, navodi Kamenjaković. Ove godine Živinice će riješiti problem odvoza smeća, a do kraja naredne i vodosnabdijevanje. Uvođenjem daljinskog grijanja na područje grada Živinice bili bi riješeni gorući problemi građana.