Živinice: Rastao broj radnih mjesta, prihodi i dobit

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Grad Živinice trenutno je drugi po razvoju privrede u Tuzlanskom kantonu a prije dvije godine bio je na petom
Pregled finansijskog poslovanja privrednih društava ukazuje da živinička privreda u posljednje tri godine bilježi rast radnih mjesta, rast prihoda i neto dobiti. Grad Živinice u proteklom periodu karakteriše pozitivan trend po pitanju kako cjelokupnog razvoja, tako i ekonomskog rasta, sadržano je u Informaciji o rezultatima poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice za 2018. godinu koju je na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića Gradsko vijeće Živinice razmatralo na sjednici održanoj 17. jula 2019. godine.

U protekle dvije godine ukupan prihod od prodaje porastao je za oko sto miliona KM, a izvoz robe povećan za trideset miliona maraka.

“Naša postavljena referenca koju smo željeli ostvariti je bila sto miliona, ali poslije završnih rezultata dobili smo činjenicu da smo prevazišli ta očekivanja. S obzirom na to da smo smo uredili poslovnu zonu Grada Živinice, izmijenili procedure izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, otvorili Centar za biznis gdje za dva sata izdajemo Dozvole za obrt, mi smo pojednostavili procedure ulaganja, te time napravili brend ulaganja u Grad Živinice. Izbrendirali smo se do te mjere da imamo jako puno potencijalnih ulagača, a o tome nam govori statistički podatak da je u 2018. godini otvoreno 13 novih kompanija, a samim tim je zaposleno šesto građana Grada Živinica. Danas imamo preko hiljadu novozaposlenih za dvije godine u realnom sektoru. Ukoliko uzmemo u obzir zapošljvanje građana u svim sektorima to je negdje oko hiljadu i po građana u intervalu od dvije godine”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Sve se to reflektovalo i na Budžet Grada Živinice, koji je prije dvije godine iznosio oko 17 miliona maraka a danas 24 miliona KM.