Živinice: U četvrtak koncert Monike Tadić

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U nastavku teatarske revije „Četvrtom u pozorište“ publika u Živinicama će 17. oktobra (četvrtak) imati priliku uživati u koncertu Monike Tadić. Koncert će početi u 19:30 sati, cijena ulaznice je „Plati koliko možeš“, a na novom klaviru, koji je poklon gradonačelnika dr. Samira Kamenjakovića, Monika će svirati kompozicije Edvarda Griega.

Grieg je norveški kompozitor, a njegova muzika izražava ljepotu norveškog seoskog načina života, tradicije i kulture Evrope u cijelini. Većina ljudi vjerovatni nije ni sjesna koliko je puta čula njegova djela, obzirom da je komponovao muziku za filmove, animirane filmove, reklame, a u novije vrijeme i za video igre. Pretežo je komponovao simfonije, sonate, i kratke kompozicije za klavir, zahvaljujući kojima je prozvan „Šopenom sjevera“

Monika je rođena 1993. godine u Tuzli, a svoje osnovno muzičko obrazovanje započinje u paralelnoj osnovnoj muzičkoj školi Živinice u klasi prof. Slađane Dedić.

Srednju muzičku školu upisuje u Tuzli u klasi prof. Nedžmije Omerćehajić. Osvajala je mnogobrojne prve i druge nagrade također na Federalnim, Međunarodnim i Internacionalnim takmicenjima tijekom školovanja. Proglašena je učenikom generacije 2012.godine. Upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze kod koje je diplomirala sa ocjenom A/10 i tokom studija proglašena je jednim od Zlatnih studenata Univerziteta u Sarajevu. Tokom školovanja i studiranja u srednjoj školi i na Akademiji pohađala je seminare, ljetnu školu u Španiji (Mendigorria), radila pod privatnim mentorstvom uglednih pijanista i pedagoga kao što su: Adi Rosenkranz, Alberto Urroz, Aida Gavrilova, Vladimir Milošević, Konstantin Krasnitcky, Ruben Dalibaltayan, Massimo Gon, Rita Kinka.

Master studije završava u klasi prof. Azre Medić.

Pokrovitelji koncerta su Gradonačelnik Živinica dr. Samir Kamenjaković i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo.