“Zlatni septembar” – Danas predavanje u KŠC “Sv. Franjo” Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.
Predavanja u narednoj sedmici će biti održana u sljedećim školama sa područja Tuzle:
•Katolički školski centar „Sv.Franjo“ Tuzla, 23.09.2019. od 11:30h
•Behrambegova medresa Tuzla, 25.09.2019. od 12:15h
•Elektrotehnička škola Tuzla, 27.09.2019. od 13:35h

Cilj predavanja i kampanje jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.

Edukativno predavanje držat će Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“, a pored toga planirana je panel diskusija sa Mladicama – mladim ljudima koji su u djetinjstvu liječeni od raka i djeluju u okviru Udruženja te projekcija kratkog dokumentarnog filma „Velika bijela kuća“, koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovnik Film Festivalu 2018 i prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 6.internacionalnom studentskom film festivalu „New Wave“ 2019 u Sofiji, Bugarska.