8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

Značajan iskorak u efikasnom upravljanju migracijama

Na završnoj konferenciji projekta ‘Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu”, koja je održana danas u Sarajevu, prezentirani su rezultati projekta, iskustva i postignuti napredak.

Taj projekt započeo je u martu prošle godine, održano je 35 događaja na kojima je sudjelovalo više od 1000 regionalnih i EU aktera, relevantnih institucija i organizacija, koji su doprinijeli poboljšanju saradnje i djelovanja u regiji zapadnog Balkana u oblasti upravljanja neregularnim migracijama.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar naglasio je, na konferenciji za novinare prije skupa, da je situacija sa migracijama u BiH neuporedivo bolja u odnosu na period 2018., 2019. pa i 2020. godine.

Uspjeli su, kako je kazao, koordiniranim djelovanjem Ministarstva sigurnosti BiH i agencija koje sudjeluju u tom procesu, ostvariti značajne iskorake prema efikasnijem upravljanju migracijama u BiH.

– Stanje u oblasti migracija neuporedivo je bolje, nego je to bilo u periodu 2018. – 2020. godina, jer smo svi zajedno u BiH, i u saradnji sa regionalnim i međunarodim partnerima, napravili značajan iskorak u efikasnom upravljanju migracijama – rekao je Buzar.

Prema njegovim riječima, oblast neregularnih migracija treba posmatrati na regionalnom nivou jer se taj proces odvijao i odvija na tzv. balkanskoj ruti, od afroazijskih država, preko Turske i Grčke, te zemalja zapadnog Balkana, do EU. Istaknuo je značaj regionalne saradnje u toj oblasti jer, kako je kazao, efikasno upravljanje migracionom krizom uključuje i povećanje šansi zemalja zapadnog Balkana za dobivanje statusa kandidata, potom i članstva u EU.

Buzar kaže da su Ministarstvo sigurnosti BiH i druge nadležne institucije i agencije, posebnu pažnju posvetili sigurnosnom aspektu odnosno sprečavanju krijumčarenja ljudi, ali i humanom aspektu podrške i pomoći ljudima u pokretu.

Precizira da je Služba za poslove sa strancima dosada evidentirala i biometrijski obradila više od 95.000 migranata iz raznih zemalja, koji su bili u tranzitu preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Regionalna direktorica za Balkan “Hilfswerk international” Suzana Jašarević zahvalila je Ministarstvu sigurnosti BiH i njegovim organizacionim jedinicama za podršku tom projektu, čiji je cilj pomoć ljudima u pokretu i svođenje migracija u regularne zakonske okvire.

Generalni direktor “Hilswerk International” Stefan Fric podsjetio je da se ta organizacija već 40 godina bavi oblastima poput ruralnog razvoja, ekonomije, ljudskih prava, humanitarnim krizama, održivim razvojem i drugim problemima koji opterećuju odnose među državama ne samo na zapadnom Balkanu, nego Evropi i svijetu.

Pozdravio je visok stepen saradnje sa regionalnim partnerima, posebno u oblasti upravljanja migracijama.

– Ima nekoliko stvari koje bismo mogli poboljšati. Prije svega, migracijski dijalog je nešto što je izraslo iz ovog projekta, ali tu su i drugi aspekti koje bismo mogli značajno unaprijediti uz određene izmjene zakonske regulative i uz usklađivanje zakonske regulative sa regulativom EU – kazao je.

Prema njegovim riječima, ‘Hilswerk“ nastavlja sa razvojem kapaciteta i saradnje u oblasti migracionog dijaloga u regiona i u skladu sa principima EU.

Današnju konferenciju organizirala je austrijska humanitarna organizacija “Hilfswerk”, u saradnji sa Udruženjem za pomoć i razvoj “Hajde” iz Sarajeva. Projekt “Smanjenje neregularnih migracija u EU posredstvom jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu” sufinansirali su Fond za azil, migracije i integracije /AMIF/ i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

RTV Slon /Fena

POSLJEDNJE DODANO