11 C
Tuzla
10.12.2022.

Znate li zaista pružiti prvu pomoć unesrećenima?

Vozači u Tuzli, ali i generalno u državi, iako prolaze obuku prve pomoći prilikom polaganja vozačkog ispita, ne znaju je primijeniti kada je potrebno, pokazalo je istraživanje Crvenog križa grada Tuzla. Organizovali su pokazne vježbe s ciljem provjere ponašanja vozača u saobraćajnoj nesreći, te nisu zadovoljni rezultatima.

”Da bi stimulisali na neki način vozače da učestvuju u toj aktivnosti, dopunjavali smo njihove kutije prve pomoći. Iskustva govore da vozači nažalost ne znaju prvu pomoć, da ima jedan broj vozača koji nerado staje da učestvuje u toj aktivnosti, ne zastaju na mjestu saobraćajne nezgode”, kaže Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla.

Prilikom takvih vježbi, u saradnji sa službenicima MUP-a TK su reagovali, zaustavljali vozače i ukazivali im na zakonsku obavezu pružanja pomoći. Kako bi se unaprijedila obuka kandidata za polaganje vozačkih ispita iz oblasti pružanja prve pomoći, organizovan je sastanak sa sekretarima organizacija Crvenog križa, gdje su prezentovani problemi, ali i zatraženo da se više pažnje posveti prvoj pomoći.

”Zadovoljan sam odzivom, entuzijazmom i predanošću kako sekretara tako i licenciranih predavača odnosno doktora medicine koji vrše obuku kandidata za polaganje vozačkog ispita. To će u konačnici imati za cilj da će naši novi vozači biti u potpunosti osposobljeni i za ispit i za njihovo buduće učešće u saobraćaju”, ističe Adnan Mukinović, šef Odsjeka za administraciju i saobraćajnu edukaciju Ministarstva.

Hasić kaže da postoji Pravilnik kojim je regulisana ova oblast i svi u Crvenom križu se toga pridržavaju.

”Trudimo se da do kraja ispoštujemo taj Pravilnik, naša je obaveza da se ljekari-predavači doslovce pridržavaju Pravilnika koji propisuje određene mjere, postupke, kada se tiče i teoretskog i praktičnog dijela pružanja prve pomoći unesrećenima u saobraćajnoj nezgodi”, ističe on.

Kod ljudi je potrebno podizati svijest o prvoj pomoći. Važno je da svi znamo da nema rezervi života, te da se poštuju saobraćajni propisi i zakoni, poruka je današnjeg sastanka. Bilo bi dobro da se zakonski ozvaniči obaveza da se prva pomoć polaže svake tri ili pet godina, naglašeno je na sastanku.

POSLJEDNJE DODANO