”Žrtve bez imena” – Hoće li biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Podrinje identifikacijskom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci 82 žrtve genocida u Srebrenici za koje se ne može utvrditi identitet. Razlog je samo jedan, nemaju bliske srodnike sa kojima bi bilo izvršeno podudaranje krvi izolovane iz posmrtnih ostataka. Ono što iz Instituta za nestale osobe BiH mogu potvrditi je da se radi o žrtvama genocida, jer su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u istim grobnicama kao i već identifikovane i ukopane žrtve.

”Radi se o grobnicama sekundarnog tipa u kojima smo nalazili stotine ili desetine žrtava genocida i gdje je 90 procenata tih žrtava identificirano, tako da pouzdano možemo tvrditi da su i oni žrtve genocida”, kazao je Amor Mašović, predstavnik Insituta za nestale osobe BiH.

Mašović je na prvoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Zaštićene zone UN-a” Srebrenica zatražio da se u saradnji sa udruženjima porodica žrtava, ove godini upriliči dženaza i ukop i za ove neidentifikovane žrtve.

”Koje bi tako bile i obilježene u Memorijalnom centru i koje bi u slučaju da u budućnosti bilo kada dođe do podudaranja DNK dobile svoje ime i prezime, u skladu sa željom njihovih porodica bili bi izmješteni na već rezervirane parcele za njih ili bi ostali na ovim parcelama na kojima će biti ukopani 11. jula”, rekao je Mašović.

Također postoji određeni broj žrtava za koje je utvrđen identitet, ali se porodice nisu odlučile za ukop ove godine zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka. Za ovogodišnju dženazu i ukop identifikovane su četiri žrtve za čiji ukop u Memorijalnom centru Potočari su porodice dale saglasnost. Pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Zaštićene zone UN-a” Srebrenica su u toku. Formirano je 13 pododbora i izabrani njihovi predstavnici koji će za dvije sedmice predočiti plan rada.

”Očekuje se dosta zvanica, dosta gostiju, moramo biti spremni da odradimo ovaj zadatak u najboljem mogućem svjetlu”, istakao je Hamdija Fejzić, predsjednik OO za obilježavanje 25. godišnjice genocida.

Do sada su u Memorijalnom centru Potočari ukopane 6.643 žrtve genocida.