31 C
Tuzla
18.07.2024.

Žrtve traže reviziju odbijenih optužnica za ratne zločine

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine poziva Državno tužilaštvo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da se hitno napravi revizija svih predmeta u kojima je Sud BiH vraćao na doradu ili odbio optužnice za ratne zločine, kako bi se ponovo sačinile i podigle, te utvrdila odgovornost tužilaca.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, od osnivanja Tužilaštva BiH do danas, prema podacima do kojih su oni došli, oko stotinu optužnica vraćeno je na doradu zbog raznih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika Kriznog štaba opštine Vlasenica, odbačena je u potpunosti.

“Slučaj Stanić je specifičan. Radi se o osobi koja se nalazi na ‘A’ listi osumnjičenih za ratne zločine, na šta smo upozorili javnost kada je on trebao biti imenovan za viceguvernera Centralne banke BiH prije par godina, kada smo tražili da se protiv njega pokrene postupak. Nakon što je optužnica konačno podignuta Sud BiH je vratio na doradu, jer Tužilaštvo nije ispunilo sve zakonske pretpostavke”, kaže Tahirović.

Sud je prije donošenja odluke o odbijanju optužnice u koju je BIRN BiH imao uvid, dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da je uredi, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo nije postupilo na način kako je zatraženo.

Tahirović kaže da je za ponovno podizanje optužnice neophodno imati nove činjenice, jer je ova odbačena u cijelosti zbog čega će zatražiti reviziju.

Iz Suda BiH navode da sudije postupaju u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku (ZKP) BiH i ukoliko utvrde da optužnica nije sastavljena u skladu sa zakonom, pozivajući se na konkretnu odredbu ZKP-a, ukažu na nedostatke u optužnici i daju određeni vremenski rok u kojem se ti nedostaci trebaju otkloniti, odnosno vrate je na uređenje.

“Ukoliko tužilac ne postupi po uputama iz dopisa takva optužnica se odbije, s tim što tužilac može u svakom trenutku sa izvršenim ispravkama protiv iste osobe ponovo podići optužnicu”, pojašnjeno je u odgovoru Državnog suda za BIRN BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao je za BIRN BiH kako je u komunikaciji sa “nekoliko udruženja žrtava koja su ga upoznala sa ovim slučajem”. Kaže da su mu priloženi određeni dokumenti za koje su iz udruženja rekli da su povjerljivi, te da će ih on, nakon što dobije saglasnost, poslati vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću i Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a (UDT).

Vezane vijesti

TUZLA