Žrtve uznemirene zbog okupljanja četnika – Tražimo reakciju nadležnih

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Žrtvama genocida u Srebrenici ponovo su se vratile slike 90-tih godina. Postrojavanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, veličanje lika Draže Mihailovića i sijanje mržnje prema narodima drugih vjeroispovijesti, uznemirilo je žrtve.

”Ono je jezivo, ono je strašno. Znamo kako je bilo u proteklom ratu, šta su radili u onim uniformama, koji zločin su počinili”, kaže Nura Begović, članica Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Predsjednica Udruženja ”Žene Srebrenice” Hajra Ćatić navodi da ovo sve podsjeća na 92. godinu.

”Stanje kakvo je, nikakvo. Naši niko ništa ne preduzima, ni onaj Mektić, ne znam šta rade”, pita se ona.

Na ovo su ukazale članice Udruženja ”Žene Srebrenice” tokom  mirnih protesta kada se prisjećaju svojih najmilijih, ali i traže istinu i pravdu.

”Za nas je ono terorističko okupljanje i ono su teroristički napadi na nedužne ljude, povratnike i ljude iz suprotne nacionalne strukture kojima prijeti opasnost”, ističe Begović.

Reakcije na jučerašnji događaj stižu iz boračkih organizacija Tuzlanskog kantona i Podrinja. Kako navode, u gradu na Drini moglo se vidjeti da podršku za takvo ponašanje, četnici imaju od Pravoslavne crkve i zvanične politike Republike Srpske. Pozivaju nadležne u Bosni i Hercegovini da kazne odgovorne za događaje u Višegradu.

”Tražimo od Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara i kolektivnog šefa države tj. Predsjedništva da poduzmu sve kako bi zlikovci koji u svojim pjesmama kažu sići ćemo sa planina, ponovo će teći krvava Drina. Od međunarodnih organizacija u BiH koji su zaduženi za sigurnost u BiH tražimo da kazne njihove satelite koji upravljaju ravnogorskim četničkim pokretom”, navodi Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih organizacija TK.

Povratnici u Republici Srpskoj poslije jučerašnjih događaja nisu mirni i sigurni, kažu predstavnici boračkih organizacija. Stoga pozivaju državne organe da zaštite građane u manjem bh. entitetu.