Zvizdić: EU i NATO su put koji nema alternativu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić  prisustvovao je otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava do nedjelje i kojoj prisustvuje 35 šefova država ili vlada, više od stotinu ministara vanjskih poslova, zvaničnika međunarodnih organizacija, eksperata iz cijelog svijeta, razgovarat će se, između ostalog, o budućnosti odbrambene saradnje, krizi liberalnog međunarodnog poretka, utrci u naoružavanju, kao i o sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Konferenciju su otvorili ministrica odbrane Savezne Republike Njemačke  Ursula von der Leyen i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Gavin Williamson.

U obraćanju prisutnima, predsjednik Konferencije Wolfgang Ischinger je rekao da je ovogodišnja konferencija  najvažnija od njenog osnivanja.

Predsjedavajući Zvizdić je prije otvaranja Konferencije rekao da je Minhenska sigurnosna konferencija prilika da se upoznaju sa razvojem događaja, sa trendovima i globalnim odnosima na polju sigurnosti, međusobne saradnje i ekonomskog prosperiteta.

”Imajući u vidu uvodna izlaganja i dokumente Konferencije, kao i izazove s kojima se suočava savremeni svijet u cilju očuvanja stabilnosti i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, potpuno je jasno da BiH mora biti dio porodice evropskih i zemalja NATO-a, da je to put koji nema alternativu i put koji vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti i BiH i zapadnog Balkana, te da zbog toga taj put nema alternativu. Sve druge ideje su kratkoročnog karaktera, bez validnih argumenata, bazirane na uskim političkim i personalnim ciljevima i sasvim sigurno ne mogu izdržati test globalnih i evropskih procesa čije je ključno načelo u multilateralnoj odbrani evropskih demokratskih vrijednosti”, kazao je Zvizdić.