Zvizdić: Migranti će biti smješteni u jednoj od kasarni u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je pripremljen program sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama.

Napomenuo je da je takav program i ranije “fazno dostavljan Predsjedništvu BiH, a podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti dolaze“.

– Dakle, ne na zvanične granične prijelaze, nego preko rijeke Drine, šuma i tako dalje. Drugi prijedlog je bio angažman pripadnika MUP-ova sa nivoa entiteta i kantona, koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH, ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog je bio da se odobri, od strane Predsjedništva, sporazum sa FRONTEX-om, čime bi imali značajnu pomoć pripadnika FRONTEX-a. No, nažalost, svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo čini mi se od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje – kazao je Zvizdić.

Dodao je da su u međuvremenu obavljeni razgovori s Vladom Federacije BiH, iako se, kako je kazao, on ne slaže s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru čitave BiH.

– Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice BiH, kako bi se kontrolirao ilegalni priliv migranata u BiH.

– Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija. I dalje ostajemo vezani za tri načela, da ostanemo humani prema tim ljudima u kapacitetu u kojem je to moguće, da poštujemo domaće zakone o migracijama, azilu i međunarodne standarde. Oni znače da kada neko podnese zahtjev za azil, da ga morate prihvatiti i dati mu rok od 14 dana da taj zahtjev u potpunosti finalizira. Nastavljamo na tome raditi – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

To je, dodao je, veliki problem, ne samo Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, migranti iz Evropske unije dolaze u BiH i žele da idu u Evropsku uniju.

– Dakle, Evropa nama treba da pomaže, ne samo finansijski, nego činjenicom da spriječi dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan. Nadam se da će i Evropa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada – kazao je Zvizdić.