Zvizdić na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u Davosu gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Tokom obraćanja učesnicima današnjeg panela o zapadnom Balkanu „Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na zapadnom Balkanu“ predsjedavajući Zvizdić je govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu.

Rekao je da je najbolji put saradnje da sva pitanja – naročito ona koja se tiču otvorenih bilateralnih sporova, budu riješena kroz kontinuiran dijalog i uz međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodno priznatih činjenica.

U tom smislu, kao dobar primjer za jačanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i daljnje unaprjeđenje regionalne i bilateralne saradnje, vidim u praćenju dobrih iskustava koje smo uspostavili sa Crnom Gorom potpisivanjem Sporazuma o granici 2015. godine – rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

On je pozvao kolege iz Hrvatske i Srbije da se u duhu potpisanih deklaracija sa samita zemalja zapadnog Balkana, zaključe sporazumi o granici, te da se zatvaranjem ovog poglavlja, osigura da fokus budućih odnosa bude na ekonomskim, kulturnim, socijalnim i drugim temama od značaja za unaprjeđenje životnog standarda građana, prenosi Fena.

On je istaknuo da je proces regionalne saradnje u proteklim godinama, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio veoma ohrabrujuće pomake u svim sferama, a naročito u oblasti infrastrukturnog povezivanja, kao i jačanja saradnje unutar regionalnog ekonomskog područja, te izrazio nadu da će, uprkos postojećim izazovima, ovi procesi ipak biti vraćeni na pravi put. U obraćanju, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i jednostrano donesene odluke kojima se krše ugovorno prihvaćene obaveze po CEFTA sporazumu, te pozvao kosovske vlasti da u narednom periodu vrate trgovinske odnose u okvire prihvaćenih pravila CEFTA sporazumom.

Rekao je i da će Bosna i Hercegovina, kao i do sada, ostati partner za sve oblasti i teme koje će svakoj zemlji pojedinačno, te regionu u cijelosti, omogućiti stabilnu, prosperitetnu i uspješnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao i sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske i razgovarao o unapređenju saradnje dvije države, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.