Zvizdić na skupu u Pragu: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je u Pragu sastanku premijera Višegradske grupe i zapadnog Balkana.

Osim premijera Višegradske grupe, sastanku su prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, a domaćin sastanka bio je premijer Češke Andrej Babiš.

Zvizdić je ponovio više puta iskazani stav da evropska perspektiva zapadnog Balkana nema alternativu i da je politika proširenja zajednički nazivnik i jedini garant osiguranju stabilnosti, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta za BiH i region zapadnog Balkana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U tom smislu izrazio je zadovoljstvo da predloženi kandidat za poziciju komesara za proširenje dolazi iz zemlje koja je članica Višegradske grupe, koja je oduvijek podržavala integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Zvizdić je rekao da sve zemlje Višegradske grupe i zapadnog Balkana trebaju težiti ka jačanju međusobne političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje, da bi jedni drugima bili iskreni oslonac u procesu evropskih integracija.

”Samo puna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju služi najboljem interesu kontinenta. Neophodno je zadržati zamah proširenja i trajnu predanost provođenju reformi čiji je cilj preuzimanje pravne stečevine i dosezanje standarda EU, uz kontinuirano jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i načelu vlastitih zasluga”, kazao je Zvizdić.

Govorio je i o osnovnim preduslovima za prevazilaženje problema na zapadnom Balkanu i rekao da su to politička saradnja, volja za dijalogom, jačanje vladavine zakona, stabilnost i ekonomske reforme.

”Daljnja izgradnja transportne, energetske i digitalne infrastrukture, unapređenje ukupne povezanosti na zapadnom Balkanu, kao i zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, predstavlja ključni faktor za razvoj i zapošljavanje, i sasvim sigurno će donijeti direktnu korist regionalnim ekonomijama i građanima. Stalna saradnja i povezanost zemalja zapadnog Balkana treba da bude prioritet svih vlada, a saradnja i podsticanje dobrih međusobnih odnosa u regiji treba da bude najbolji put za uspostavljanje povjerenja”, naglasio je Zvizdić.

Istakao je da će se samo zajedničkim djelovanjem i prihvaćanjem činjenice da je zajedničko tržište zapadnog Balkana privlačnije ako nije podijeljeno nacionalnim granicama otvoriti putevi prema daljnjem podsticanju za domaće i uspješnom privlačenju stranih investicija.

Podsjetio je, u vezi s migrantskom krizom, na legalan i human odnos koji institucije BiH imaju u vezi sa ovim pitanjem. Naveo je i jasan stav da BiH neće biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu i da u tom smislu očekuje pomoć EU u rješavanju ilegalnih migranata.