Zvizdićeva inicijativa da rizične grupe dobiju vakcinu što prije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je poslaničku inicijativu kojom bi se zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da bez odgađanja počne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

Kako je naveo na Twitteru, Zvizdić ovom inicijativom želi omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije.

– Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine – naveo je.

Zvizdić dalje navodi da COVAX mehanizam nije donio očekivane rezultate, a da bi prema neslužbenim informacijama, zbog proceduralnih propusta BiH mogla među posljednjim dobiti ove vakcine.

– Uistinu, vlastima u BiH je rečeno da će sve zemlje unutar COVAX-a u isto vrijeme dobiti svoje doze, međutim sada se ipak postavlja pitanje da li će to biti tako i kolika će uopšte biti prva tranša – kaže Zvizdić.

Također ističe da nema razloga da se ne ide u direktni sporazum s obzirom na to da su na isti način Pfizerove vakcine nabavile zemlje iz regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

– Istovremeno je potrebno i u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, a koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana – poručio je.