21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Zvjezdan Karadžin: Zašto se odgađa razmatranje izmjena Prostornog plana TK

Na dnevni red Skupštine Tuzlanskog kantona ponovno nije uvrštena tačka koja se tiče izmjena Prostornog plana. Tim povodom se oglasio Zvjezdan Karadžin, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzli.

”U junu mjesecu prošle godine je Naša stranka podnijela Inicijativu koja se tiče izmjena
Prostornog plana TK pri čemu je navedeno da se iz njega izbriše nekadašnji površinski kop
Šićki Brod kao potencijalna lokacija za šljačište Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ta lokacija je i u Prostornom planu grada Tuzle predviđena kao prostor za odmor i rekreaciju. A i vijeća Grada Tuzle i Opštine Lukavac su donijela odluke da se ta lokacija ne može koristiti u svrhu odlaganja šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla.
U toj inicijativi su definisane alternativne mogućnosti za deponovanje šljake i pepela iz Bloka 7 na drugim lokacijama nekadašnjih površinskih kopova Rudnika Kreka i Đurđevik sa tačno definisanim kapacitetom za deponovanje i načinom transporta, što znači da lokacija Šićki brod nije jedina opcija. Zašto nakon toliko vremena ova inicijativa nije uključena u dnevni red sjednica Skupštine TK uzimajući u obzir da se i dosta članova Skupštine iz reda vladajuće većine zaklinje da neće podržati gradnju šljačišta na lokaciji Šićki Brod? Da li se opet čekaju izbori pa da se bez većih problema ipak na mala vrata provuče i odobri Prostorni plan Tuzlanskog kantona bez te izmjene?
Podsjećamo da su poslanici Naše stranke prije nekoliko mjeseci poslali upit u vezi s ovim
problemom Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK, ali da do danas nisu dobili
nikakav odgovor.
Otpor građana izgradnji deponije na predmetnoj lokaciji je svakim danom sve jači. Nametnuto rješenje kojim bi se dozvolila gradnja šljačišta na lokaciji kop Šićki brod bi moglo imati veoma ozbiljne posljedice za okoliš i lokalno stanovništvo.
Naša stranka neće odustati od svoje inicijative. U slučaju daljnjeg oglušavanja odgovornih u Skupštini da se ovo pitanje riješi, morat ćemo pribjeći drugim raspoloživim
pravnim sredstvima,” stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA