ZZO FBiH – Rebalansom povećan budžet za skoro 50 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon Predstavničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržao rebalans Finansijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

Protekle 2018. godine budžet Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. godini iznosi 207.327.893 KM – potvrdila je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović.

Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječje kardiohirurgije, kardiologije i kardiohirurgije, za što je izdvojeno više od 10 miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novaca izdvaja za njihovo liječenje u inostranstvu.

”Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke komisije, djeca se izmještaju u specijalizirane inostrane klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo u toku jednog dana, uz dobijanje svih dozvola za slijetanje inostranih sanitetskih aviona u našu zemlju”, kazala je Martinović.

Po njenim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Chromove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze.

Martinović napominje da je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS. Tako je u 2018. godini izdvojeno 1.800.000 KM, a u 2019. godina 7.000.000 KM, što iznosi povećanje  od 289 posto, navodi direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Kaže da će se usvajanjem rebalansa finansijskog plana ZZOiR FBiH omogućiti i uvođenje novih savremenih lijekova za liječenje oboljena iz vertikalnog programa.

(RTV Slon/Fena)