ZZO TK: Imate pravo na zdravstvenu zaštitu bez obzira na ovjeru, želimo izbjeći gužve

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na usaglašeni prijedlog Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona svim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima koje imaju zaključen ugovor sa Zavodom upućen je prijedlog da nastave pružati zdravstvenu zaštitu osiguranim osobama bez traženja ovjera do 31.07.2020. godine.

”U tom smislu kako bi se izbjegle gužve i nezadovoljstvo građana, obavještavamo osigurana lica da nisu u obavezi dolaziti u prostorije Zavoda radi ovjere zdravstvenih legitimacija, da imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite bez obzira na ovjeru i da će zdravstvene ustanove pružati zdravstvenu zaštitu u skladu sa navedenim prijedlogom.

Molimo sva osigurana lica da dolaze u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i poslovnice samo u slučajevima ostvarivanja pojedinačnih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, aplikacije premije osiguranja, te ovjere zdravstvenih legitimacija po osnovu ličnog obaveznog osiguranja.

Kako bi se umanjio broj dolazaka u julu i avgustu, vršit će se ovjera zdravstvenih legitimacija svim osiguranim licima koji se pojave radi ostvarivanja gore navedenih prava i isključivo samo u tim slučajevima.

Također, obavještavamo da će u cilju bržeg odvijanja procesa rada, smanjenja gužvi i dolazaka građana, u narednom periodu početi djelovati Mobilni timovi Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, gdje će se većim privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona i njihovim radnicima vršiti ovjera zdravstvenih legitimacija i aplikacija premije osiguranja.

Obavještavamo osigurana lica da i dalje postoji obaveza za mjerama prevencije, odnosno upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama i razmak najmanje do 2 metra između istih.

U poslovnice zdravstvenog osiguranja propuštat će se jedno osigurano lice na jednog radnika kako bi se smanjio broj osoba u šalter salama, te ograničio ulazak na manji broj ljudi.

Prilikom ulaska u prostorije Zavoda obavezna je dezinfekcija ruku i obuće,” saopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.