27 C
Tuzla
18.07.2024.

ZZO TK: Upolovljene liste čekanja za CT, MRI i druge pretrage

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona potpisao je nedavno ugovore sa zdravstvenim ustanovama o pružanju zdravstvene zaštite osiguranika što podrazumijeva usluge od primarnog, sekundarnog do vanbolničkog nivoa.

Zavod je također potpisao ugovore sa javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu za provedbu procedura dijagnostičkih pretraga, poput CT-a MRI ili oftalmoloških pretraga. Prije obavljene pretrage u zdravstvenoj ustanovi, Zavod osiguranicima treba dati odobrenje, a procedura je sada pojednostavljena.

”Mi smo zaobišli ranije procedure, kada se predavala dokumentacija u poslovnice Zavoda, djelovala je Komisija koja je odlučivala o tome, pa smo dostavljali osiguranim licima, te se oni zakazivali. Sada je procedura vrlo jednostavna. Mi više nemamo listi čekanja u zdravstvenim ustanovama, osigurano lice podnosi zahtjev, ovlašteni radnik odobrava i dostavlja direktno prema zdravstvenoj ustanovi, koja osiguranika zove na već zakazani termin”, kaže za RTV Slon Riad Kurtalić, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Kako navodi Kurtalić, upolovljene su liste čekanja za ove pretrage, pa građani za CT ili MRI dijagnostiku čekaju do sedam dana, što je slučaj i sa oftalmološkim uslugama, koje je moguće obaviti i u privatnim ustanovama. Od ove godine, novina je da su u refundirane dijagnostičke pretrage uvršteni papa test i mamografija.

”Na taj način smo proširili listu prava osiguranih lica koja se odnose na dijagnostičke pretrage. Mišljenja smo da naše osiguranice neće morati čekati dugo na te pretrage, s obzirom da se za te pretrage dugo čekalo, a imali smo dosta slučajeva da aparati za mamografiju duži period ne rade, tako da su to morale obavljati u privatnoj režiji”, ističe Kurtalić.

Objavljen je Javni poziv za pružanje ovih usluga, a u Zavodu vjeruju da će se veći broj zdravstvenih ustanova prijaviti na poziv, te da će okončanje postupka biti što prije.

Vezane vijesti

TUZLA