18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Hoće li Rezolucija biti dovoljna da spriječi negiranje genocida?

Inicijativa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pokrenuta je još 2019. godine putem generalnog sekretara ovog tijela. Potvrđena je prošle godine, navode predstavnici udruženja žrtava genocida, a dodatno su je ubrzali žestoki napadi na žrtve i negiranje genocida u našoj zemlji.

”Na taj korak se ne bi odlučili da smo imali relaksiranu situaciju u BiH i da nismo imali žestoke napade od Milorada Dodika i njegovih trabanata. Najveća provokacija je bila da se u mezarje u Potočare donose prazni tabuti. To ne može reći normalan insan”, rekao je u izjavi za RTV Slon Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Nadale su se žrtve da će zakonske odredbe unutar države biti dovoljne da se spriječi negiranje genocida, ali se to nije desilo. Stoga je Rezolucija jedino rješenje koje obuhvata presude sudova o genocidu i pravi put kako bi se svi u regionu trebali ponašati, ističe Tahirović. Nije usmjerena ni protiv koga.

”Rezolucija nije ništa spektakularno, ona je jedan civilizacijski put i ništa više i na tome trebamo insistirati. Ona nije presuda niti jednom narodu, osim ukoliko to Vučić ne misli da jeste, ali nema niti jedne naznake, niti jednog slova o tome”, navodi Tahirović.

Pravnici su stava da će Rezolucija tek u budućnosti polučiti onime što bh. javnost očekuje.

”Rezolucija sama po sebi neće biti dostatna da spriječi negatore i revizioniste da negiraju genocid i da na nekakvim kvazi istinama interpretiraju svoju historiju događanja. Neće na kratke staze. Međutim, ako Rezolucija bude implementirana na način na koji bh. javnost očekuje onda dugoročno hoće polučiti rezultate kada postane dio nastavnih kurikuluma”, istakao je prof. Vedad Gurda, profesor krivičnog prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Rezolucija upravo donosi mogućnost da sva djeca širom svijeta izučavaju o genocidu iz 1995. godine, a porodicama je satisfakcija, jer samo tako, žrtve nikada neće biti zaboravljene.

 

Vezane vijesti

TUZLA