15 C
Tuzla
30.04.2024.

Od 9. do 11. juna u Tuzli Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla 2022

U okviru jednog od najvećih kulturno-muzičkih programa Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla 2022, koji će ove godine u Tuzli biti održan sedmi put, bit će obilježena i deseta godišnjica uspješnog postojanja i djelovanja Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” kao kruna na više od 300 nastupa i više od 50 samostalnih koncerata.

“U ovih deset godina našeg postojanja kroz naše ansamble prošlo je preko 400 što odraslih zaljubljenika u horsku muziku, tako i djece”, kazao je Jasmin Hasić, umjetnički direktor šampionata ”Lege Artis”.

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona kao i svake godine, tako i ove suorganizator je manfestacije koja za cilj ima promovisanje tradicionalne horske muzike i njenog očuvanja. Za razliku od prethodnih godina, odlukom organizacionog odbora Međunarodni horski šampionat ove godine bit će revijalnog karaktera. Također, Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla ima za cilj na ovim prostorima horsku muziku podići na viši nivo.

Znamo da je Tuzla bila uvijek rasadnik horskih pjevača i da smo imali dobre horske ansamble, ali ovaj hor u posljednjih godina i od samog početka želi horsku muziku podići na jedan viši nivo i da u tom umjetničkom konceptu imamo jako dobar Mješoviti i jedini hor u Tuzli”, istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručna saradnica za muzičku djelatnost JU BKC TK.

Tokom prethodnih godina svi ljubitelji ovakvih manifestacija imali su priliku poslušati horska izvođenja iz cijele regije, ali zbog epidemiološke situacije prethodne tri godine, ta tradicija je prekinuta, te je ove godine akcenat stavljen na izvođenje horske muzike tuzlanskog hora.

Da ste ovdje mogli vidjeti horove iz cijele regije, a posebno u produkciji horske muzike. Slovenija je imala reputaciju i horske muzike i njihove tradicije, ali ću reći da smo jedne godine imali hor iz Kolumbije, što je vrlo značajno”, rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručna saradnica za muzičku djelatnost JU BKC TK.

Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla 2022 trajat će od 9. do 11. juna, kada će biti organizovan centralni događaja. Ulaz za sve događaje ove manifestacije je slobodan.

Vezane vijesti

TUZLA