12.8 C
Tuzla
27.05.2024.

Za dugogodišnji aktivizam: Maja Jurčenko dobila priznanje od Crvenog križa grada Tuzla

Marija Jurčenko, Maja kako je svi zovu, iako porijeklom nije iz Bosne i Hercegovine, kako kaže ona je dušom i srcem Bosanka. Maja je aktivistica, humanitarka i jedan je od simbola Tuzle. Baš zbog svog dugogodišnjeg pomaganja drugima, Maja je od Crvenog križa Tuzla dobila priznanje. Iako teškog zdravstvenog stanja, osmijeh sa lica nije skidala. Kaže sretna je što je svi i dalje pamte po dobru.

„Meni je ovo najdraže priznanje. Ja volim ljude, volim ljude, volim, što kažu narod“, kaže Maja.

Crveni križ Tuzla nedavno je obilježio 110 godina rada, a tim povodom Maja je i dobila priznanje, koje joj je uručeno danas, simbolično, na Dan borbe protiv siromaštva.

„Maja je jedna od rijetkih osoba koja je svoj život posvetila borbi protiv siromaštva. Maja je uvijek bila u službi drugih, svima je pomagala. Ona je neponovljiva osoba u BiH, ne znam da li ima neko da je sa fizičkim sposobnostima kakve ona ima i tako jakim razvijenim psihičkim sposobnostima doprinosila više nego što je to Maja doprinosila za svoje sugrađane dok je to mogla“, kazao nam je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla.

Maja je jučer proslavila i rođendan. Iako sada živi u drugačijim okolnostima, sretna je, mada kaže, nedostaju joj ljudi i njene aktivnosti.

„Ja želim Maji da ona vrati sebi samopouzdanje, da vrati sebi ono što je imala kad smo snimali film o njoj. Taj film je imao svoju promociju i Maja je historijski zabilježena u analima Crvenog križa i u gradu Tuzla“, dodaje Hasić.

Nakon izuzetno aktivnog života, rada sa ljudima, Maja sada, nakon što je preživjela moždani udar boravi u Domu penzionera Tuzla. U Domu joj je kaže lijepo, jedino što želi je da je prijatelji malo više posjećuju. A bez obzira na sve teškoće koje su je pogodile, ima u Maji još uvijek životne radosti.

Vezane vijesti

TUZLA