12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

Rudari očekuju dogovor: “Pregovori oko novog Kolektivnog ugovora idu u dobrom smjeru”

Danas je u Sarajevu održan još jedan sastanak sindikata rudara i predstavnika Vlade FBiH, JP „Elektroprivreda BiH“ i RMU „Banovići“, na kojem su razmatrani prijedlozi oko usaglašavanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti rudarstva.

Ovo je bio produktivan sastanak u kome su pregovarači sve bliže zajedničkom rješenju, odnosno sporazumu na osnovu kojeg bi u narednom periodu trebalo doći do povećanja plata i toplog obroka rudara.

Nakon sastanka direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović iznio je svoj stav gdje navodi da su pregovori protekli u dobrom tonu, ali ono što je najbitnije i što svakako treba biti ugrađeno u novi Granski kolektivni ugovor jeste vrednovanje rada na osnovu norme uposlenika.

– Vrednovanje rada kroz norme omogućava ispravno tretiranje doprinosa u radu radnika, posebno radnika u direktnoj proizvodnji od kojih najviše ovisi proizvodni proces. Ne smijemo dozvoliti da se plate isplaćuju samo na osnovu koeficijenta. Veoma nam je bitno da proizvodni radnici budu stimulisani i adekvatno nagrađeni za svoj rad – rekao je Salihović.

Vezane vijesti

TUZLA