26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

BiH: U kampovima 2.040 migranata

Trenutno je u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegvini smješteno oko 2.040 migranata iz različitih zemalja. Van kampova, u napuštenim objektima i pansionima boravi 367 migranata, podaci su iz januara ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Prihvatnom centru “Ušivak” u Hadžićima kod Sarajeva boravi oko 220 migranata. To su uglavnom porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Većina migranata smještenih u ovom kampu su iz Afganistana, uglavnom maloljetnici bez pratnje. Međutim, u kampu se nalaze i porodice iz Iraka i Irana, nešto malo iz Sirije, sa Kube i iz Gvineje.

Azra Ibrahimović – Srebrenica, kamp menadžer “Ušivak” ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazala je da je ova organizacija zajedno sa Službom za poslove sa strancima i Društvom Crvenog križa BiH uradila brojanje migranata izvan centara. Podaci su ažurirani u januaru ove godine.

“Van zvaničnih privremenih prihvatnih centara se nalazi oko 367 migranata. Brojanje je urađeno u sedam kantona u Federaciji BiH i pet regija u Republici Srpskoj. Oni su uglavnom smješteni po napuštenim objektima i pansionima. To su lokacije koje nisu adekvatne za smještaj ovih ranjivih kategorija. Većina su muškarci samci, ali ima prisutnih i žena i djece. Identificirana je i jedna trudnica”, izjavila je Ibrahimović – Srebrenica.

Trenutno je u kampovima u Bosni i Hercegvini smješteno oko 2.040 migranata.

“Mjesta ima sasvim dovoljno, kampovi nisu popunjeni”, istakla je Ibrahimović – Srebrenica.

Istakla je da je najviše migranata smješteno u Privremenom prihvatnom centru “Blažuj”.

“Što se tiče PPC ‘Ušivak’, mi trenutno imamo 220 migranata smještenih ovdje. To su uglavnom porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje. U ovom momentu imamo 86 maloljetnika bez pratnje. Situacija je zadovoljavajuća. Uslovi u kampu su dobri. Raspolažemo sa dovoljnom količinom i odjeće i obuće, tople zimske odjeće, deka, svaka smještajna jedinica ima svoje grijanje. Svi žive u uslovima koji su zadovoljavajući i neophodni za ovo doba godine”, pojasnila je Ibrahimović – Srebrenica.

Broj migranata u kampu je smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

RTV Slon/Anadolu Agency

Vezane vijesti

TUZLA