7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Grad Tuzla: 726.000 KM za projekat priključenja domaćinstava u Lipnici na gradski vodovod

Oko 500 domaćinstava u prigradskom naselju Lipnica, obuhvaćeno je projektom priključenja na gradski vodovod, čija vrijednost iznosi 726 hiljada KM. Završetkom projekta u Lipnici, dostići će se 98 posto pokrivenosti stanovništva grada Tuzle gradskom vodom. Malo je evropskih zemalja koji imaju tako visok procenat pokrivenosti stanovništva gradskom vodom.

U okviru projekta, izvedeni su građevinski radovi na polaganju primarnih i sekundarnih krakova vodovodne mreže u ukupnoj dužini oko 15 km. Izhrađene su tri pumpne stanice u naseljima Lipnica, Čane i Matići. U toku su radovi na montiranju opreme u pumpnim stanicama, nakon čega slijedi priključenje pumpnih stanica na elektroenergetsku mrežu i puštanje sistema u pogon. Očekivani završetak radova na puštanju sistema u rad se očekuje do kraja avgusta, nokon čega slijedi priključenje individualnih stambenih objekata na vodovodnu mrežu. Projektom su stvoreni uslovi za priključenje oko 500 domaćinstava na sistem vodosnbdijevanja. U toku 2017. i 2018. godine u radove je uloženo oko 200.000 KM, a vrijednost ugovora koji se realizuje u 2020. godini je 526.000 KM.

JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla i Grad Tuzla u narednom periodu planiraju nova investiciona ulaganja i realizaciju već započetih projekata.

Vezane vijesti

TUZLA