23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Konjuh d.d. Živinice mora vratiti sredstva u Budžet FBiH

Vlada Federacije BiH  na jučerašnjoj sjednici je usvojila Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška grant sredstava, dodijeljenih putem Javnog poziva u okviru Programa utroška sredstava „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža” iz Budžeta FBiH za 2021. godinu.

Ovim programom je definirano da se sredstva odnose na izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo na osnovu PIO/MIO, zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju ili će ih steći do dana podnošenja zahtjeva za dodijelu prema raspisanom Javnom pozivu.

Na prijedlog federalnog ministarstva 29.11.2021. godine donesena je odluka o izboru korisnika grant sredstava za penzionisanje ukupno 142 radnika, a za što je izdvojeno 1.676.556 KM.

U obrazloženju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije navodeno je da je sa privrednim društvima zaključen ugovor, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju. Korisnici su bili dužni sredstva utrošiti u skladu sa Ugovorom o načinu realizacije dodijeljenih sredstava i Ministarstvu dostaviti pismeni dokaz od Federalnog zavoda PIO/MIO da su radnici, za koja su odobrena sredstva, ostvarili pravo na penziju i to najkasnije 120 dana od dana uplate sredstava.

U Izvještaju o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava Ministarstva je navedeno, da je nakon obavljene kontrole namjenskog utroška sredstava i komisijskih zapisnika, utvrđeno da su od ukupnog iznosa 1.676.556,31 KM opravdana sredstva od 1.548.937,32 KM za penzionisanje 128 radnika.

Pravo na penziju nije ostvareno za 14 radnika privrednog društva “KONJUH” d.d. Živinice – u stečaju, koje treba izvršiti povrat 127.618,99 KM u Budžet FBiH.

Vezane vijesti

TUZLA