23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini

Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla u četvrtak 8. Decembra će obilježiti Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini u okviru Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja.

Sa početkom u 12:00 sati, u JU NUB Derviš Sušić bit će prikazan film koji je nastao u okviru Inicijative Mir sa ženskim licem “One umiru drugi put”. Nakon prikazivanja filma bit će organizovana šetnju od biblioteke do spomen ploče “Žene žrtve rata” (u blizini Gradske česme) gdje ćemo položiti cvijeće.

Inicijativa Mir sa ženskim licem je formirana 2013. godine kao odgovor braniteljki prava žena na isključenje žena iz politika tranzicione pravde i neosjetljivost ovih politika na štetu i patnje koje su žene u BiH preživjele tokom rata i u godinama rehabilitacije od ratnih posljedica. Nastala je u okviru istoimenog projekta kao mreža organizacija civilnog društva i aktivistički ženski pokret koji okuplja i povezuje 13 ženskih aktivističkih organizacija koje dolaze iz različitih društvenih i ratnih konteksta u Bosni i Hercegovini: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, „Forum žena” Bratunac, Udruženje žena „MOST” Višegad, Fondacija CURE Sarajevo, Udruženje „Žena BiH” Mostar, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar ženskih prava Zenica, Udruženje građana „Budućnost” Modriča, Fondacija „Udružene žene” Banja Luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje „Glas Žene” Bihać i Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem, djelujući na zajedničkoj platformi, pokrenule su više akcija za memorijalizaciju stradanja žena i uključivanje žena u opštu kulturu sjećanja, a jedna od tih akcija je i obilježavanje 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Obilježavanjem 8. decembra, članice i podržavatelji/ce Inicijative od 2014. godine ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika ili dana kada bismo ih se sjećali i otrgli od zaborava.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu biće organizovan i ove godine u 12 gradova Bosne i Hercegovine i to:

BIJELJINA – Fondacija „Lara“ će organizovati uličnu akciju na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u 15 sati, sa volonterkama i aktivistkinjama Fondacije i drugih organizacija civilnog društva sa područja Grada Bijeljina i tom prilikom podijeliti promomaterijal.

TUZLA – Udruženje „HO Horizonti“ će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ prikazati film „One umiru drugi put i promo video, nakon čega će učesnice izaći u kratku šetnju od Biblioteke do spomen ploče „Žene žrtve rata“ gdje će položiti cvijeće.

BANJA LUKA – Aktivisti/kinje i volonteri/ke Fondacije “Udružene žene” i Helsinškog parlamenta građana će se okupiti na uličnoj akciji na Trgu Krajine sa pocetkom u 12 sati. Tom prilikom, pridružiće im se volonteri i studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci i članovi Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske.

SARAJEVO – Fondacija CURE organizovaće uličnu akcija u 12 sati ispred Sarajevo City Centra i podjeliti promo materijal prolaznicima/cama.

MODRIČAAktivistkinje i volonteri/ke Udruženja građana “Budućnost” organizovaće uličnu akciju na Trgu Dr Milan Jelić i mirnu šetnju kroz okolne prometnije ulice.

BIHAĆ – Organizacija “Glas žene” organizovaće uličnu akciju na Gradskom trgu od 11 do 14h. Planiran je i ulični performans, podjela promotivnih brošura i razgovar sa građanima/kama o sjećanju na stradanje žena u ratu u BiH.

PRIJEDORUdruženje Prijedorčanki „Izvor“ će, u saradnji sa Centrom za mlade Kvart, organizovati uličnu akciju uz podjelu letaka i nošenje plakata.

MOSTAR – Udruženje “Žena BiH” oganizovaće uličnu akciju i šetnju gradom sa trga Musala, nakon čega će se grupa okupiti u neformalnoj diskusiji.

BOSANSKO GRAHOVO – Volonterke Udruženja građanki “Grahovo” će u 12h proći ulicom Maršala Tita, podijeliti letke i razgovaratai sa građanima, nakon čega će pozvati građane na kafu, druženje i diskusiju u centar Gnijezdo. 

ZENICA – Centar ženskih prava upriličiće postavljanje instalacije „Dan sjećanja“ na spomen obilježju civilnim žrtvama rata “Kameni spavač” u 12 sati. Tom prilikom, u znak sjećanja na stradanje žena ‘92-‘95 biće položeno cvijeće, a građanima i građankama biće podijeljen promo materijal.

BRATUNAC – “Forum žena” organizovaće uličnu akciju u 12 sati na Gradskoj tržnici.

VIŠEGRAD – Udruženje žena “Most” organizovaće uličnu akciju i podjelu promo materijala uz razgovor sa građanima/kama Višegrada u glavnoj ulici ispred CM marketa u 12 sati.

Vezane vijesti

TUZLA