16.7 C
Tuzla
02.05.2024.

Uskoro radno angažovanje medicinskog i nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području TK

 

Vlada TK je krajem marta zatražila od Ministarstva zdravstva, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povrataka, JU Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da sagledaju finansijske i druge mogućnosti za radno angažovanje medicinskog kadra i neophodnog nemedicinskog osoblja sa evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a u cilju rasterećenja trenutno zaposlenih medicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona i pružanja adekvatne i neophodne zdravstvene usluge građanima.

 “Tražimo od svih zdravstevnih ustanova na teritoriji TK da nam u roku od 24 sata dostave  potrebe za radnim angažmanom mediciniskih i nemedicinskog kadra, drugi zaključak je bio da nam zavod za zapošljavanje  pripremi podatke  do sada realiziranim projektima zapošljavanja i da nam zavod zdravstvenog osigrunja dostavi model sufinansiranja navedenog zapošljavanja” naveo je Božo Jurić, ministar zdravstva TK

Shodno podacima prikupljenim od zdravstvenih ustanova, Vlada je usvojila iskazane potrebe, izuzev onih za koje se smatra da su neopravdane, te zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da iznađe ukupno 2 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa u cilju finansiranja programa vakcinacije do 31.12.2021.godine.

Broj hospitilizarnih pacijenata se stalno povećava, a oboljevanja nisu pošteđeni ni zdravstveni radnici. Mnogo njih još uvijek snosi posljedice korone zbog čega je povećan i broj bolovanja. Osim toga, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla po sistematiciji nedostaje 61 doktor i 377 medicinskih sestara. Zavod za zapošljavanje TK, Vladi TK dostavio je infromaciju da će u saradnji sa Federalnim  zavodom za zapošljavanje pokrenuti određeni program za zapošljavanje.

“Za sufinanrsiranje zapošljavanja po posebnom programima  u ovoj godini bi se moglo izdvojiti sredstva do  500 KM po jednom radniku za jedan mejsec I to u trajanju do 12 mjeseci” dodao je  Božo Jurić, ministar zdravstva TK

Sve javne zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona su zadužene da omoguće što većem broju zdravstvenih radnika SSS obavljanje pripravničkog staža u njihovim ustanovama.

Vezane vijesti

TUZLA