10.5 C
Tuzla
30.04.2024.

Pobjeda Slobode u Posušju

Karakteristika velikih ekipa jeste da nikad ne odustaju, a košarkaši Slobode su večeras u Posušju pokazali da je upravo takva ekipa. Veliko srce, velika želja, borba do posljednjeg trenutka bile su i više nego dovoljno da se savladaju sve prepreke koje su večeras stavljene pred crveno-crne.

Povreda Ibrahima Durme, problemi sa ličnim greškama Đoka Šalića, loša šuterska veče i raspoložen protivnik bilo je nešto protiv čega su se večeras na parketu GSD Posušje borili igrači Slobode koji nisu odustajali ni na dvocifrenom zaostatku nego su igrali dalje, do posljednje sekunde, do sekunde koja je značila pobjedu.

Sloboda nije bila prava u ovoj utakmici. Tome možemo zahvaliti pauzama u rasporedu koje su otežavale održavanje dobre forme koju momci uspijevaju očuvati iz kola u kolo. Prvo poluvrijeme domaći su bili izuzetno šuterski raspoloženi i na pauzu su otišli dvocifrenom razlikom od 10 poena ponajviše zahvaljujući nevjerovatnoj partiji Wigginsa u prvih 20 minuta. Drugo poluvrijeme Posušje je nastavilo u dobrom ritmu, dizali su prednost i na 15 poena razlike, ali ostatak izvještaja svest ćemo na posljednjih nekoliko napada susreta.

Gosti su uspjeli spustiti zaostatak na svega par poena te su igrači Posušja pri rezultatu 72:68 na liniju za slobodna bacanja poslali Delalića koji je realizovao oba penala. Kod rezultata 72:70 domaći igrači griješe pri izvođenju lopte što odlično prati Albijanić koji krade loptu ispod koša Posušja i zabija lagane poene za izjednačenje. Nakon timeouta domaći su imali priliku za vodstvo prvo preko Bašića koji je promašio šut, a nakon ofanzivnog skoka šutirao je i Jukić, ali sa istim ishodom. Dvije sekunde do kraja Lelić je pokupio defanzivni skok i proslijedio pas na Alikadića koji je podigao šut sa centra i zabio veličanstvenu trojku za još ljepšu pobjedu.

Konačan rezultat glasio je 72:75 (16:14; 26:18; 21:20; 9:13), a Sloboda je ovom pobjedom nastavila svoj niz i tako upisala 11. vezani trijumf te se revanširala Posušju za poraz u gotovo jednako napetoj utakmici koja je odigrana u Mejdanu. Najefikasniji u redovima gostiju bio je Draško Albijanić sa 19 poena, a pratio ga je Đoko Šalić sa 16 postignutih poena. Haris Delalić je dodao 13 dok je heroj večerašnjeg susreta Adi Alikadič bio također dvocifren sa 10 poena. Kod domaćih najbolji igrač na parketu bio je Antony Wiggins sa double-double učinkom od 25 poena i 14 skokova.

Vezane vijesti

TUZLA