3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

Amerikanci podržali, a Rusi osporavali Schmidtov izvještaj u Vijeću sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države su na današnjem zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a jasno podržale odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da u izbornoj noći 2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, istodobno istaknuvši da podupiru i njegov izvještaj prezentiran Vijeću sigurnosti.

-Bonnske ovlasti su ključan alat za održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Nametanje 2. oktobra bilo je neophodno da se spriječi kolaps Federacije BiH. Visoki predstavnik ima ključnu ulogu, ocijenio je predstavnik SAD-a, dodajući kako Washnigton čvrsto podržava teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

Francuska predstavnica u Vijeću sigurnosti je neprihvatljivim ocijenila zadržavanje političkih blokada, uključujući one koje onemogućavaju konstituiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon izbora. Francuska, SAD, kao i Velika Britanija su na sjednici jasno osudili sve pozive na secesiju BiH, kao i veličanje ratnih zločinaca,

S druge strane, ruska predstavnica je u svom obraćanju poručila da Vijeće sigurnosti uopće ne treba razmatrati Schmidtov izvještaj, već da je izvještaj Republike Srpske taj koji, kako kaže ona, govori o stvarnim problemima u BiH.

-Žele se gurnuti u stranu organi vlasti koji se ne sviđaju Zapadu. Upozoravamo da takva kratkovida politika ima ozbiljne posljedice i pozivamo sa zaustavljanjem eksperimentiranja u neovisnoj državi. Dajmo joj priliku da se samostalno razvija, kazala je predstavnica Rusije.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO