17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Antunović: Ni jedan akt HDZ-a i HNS-a ne poziva na stvaranje trećeg entiteta

I ovog utroka od 21:00 sat u programu TV Slon možete gledati novo izdanje političkog magazina “Tačka”. Tema o kojoj govorimo su izmjene Izbornog zakona i to iz ugla HDZ-a. Sagovornik emisije je gospodin Božo Antunović, nositelj liste HDZ-a za Skupštinu TK. 

Iz opisa emisije izdvajamo: 

HNS izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka Visokog predstavnika za BiH od 27. jula 2022. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH jer, kako ističu, nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14. “Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav CIK-a dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka.

HNS BiH podsjeća kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Pozivamo da se hitno razmotri prebacivanje centralnog Ureda visokog predstavnika  iz Sarajeva u Brisel kako bi se zaštitila sigurnost i nezavisnost Visokog predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja”, naveli su iz HNS-a.

O Odluci Visokg predstavnika kojom  se nameću izmjene Izbornog zakona ali i kojom bi se trebale nametnuti izmjene Ustava FBiH iz ugla HDZ-a govorimo u novom izdanju političkog magazina „Tačka“.

Inače, sva naša ranija izdanja dostupna su na YouTube kanalu RTV Slon i na našim društvenim mrežama, a ako ste propustili prošlosedmično izdanje emisije, snimak možete pogledati u produžetku teksta.

Vezane vijesti

TUZLA