11 C
Tuzla
23.02.2024.

Apel građanimaTuzle da štede pitku vodu

Zbog visokih temperatura, koje su posljednjih dana zadesile našu zemlju, brojne lokalne zajednice suočavaju se sa problemom vodosnabdijevanja. Kada je riječ o Tuzli, trenutna situacija je stabilna. Visoke temperature jesu uzrokovale  svakodnevno opadanje nivoa vode na izvorištima, međutim  iz JKP Vodovod i kanalizacija tvrde da trenutno ima dovoljno rezerve za ovaj period.

„Mi smo ovo i pretpostavili da će do ovakvih stvari doći mi imamo različite izvore napanja i u ovom trenutku sa punom odgovornošću možemo tvrditi ako ne dođe do nekih velikih iskakanja ili nekog dužeg perioda od mjesec i po dva bez kakvih padavina, da će možda doći do nekih stvari ali u ovom trenutku ne postoji bojazan za restrikcije“ -kaže direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić

Iako je vodsnabdijevanje grada Tuzle uredno iz ovog preduzeća apeluju na građane da se odgovorno  ponašaju s obzirom na vremenske prilike. Resurse pitke vode trebalo bi racionalno koristititi,  za piće, pripremanje hrane, sanitarne potrebe, kao i druge aktivnosti  u okviru održavanja normalnog standarda  života, a nije potrebno ni stvarati zalihe vode.

Znamo kako je vrijeme i temperature su visoke počev od lične higijene i svega onoga, ali da makar ne peru aute i ne zalijevaju bašte sa vodom za piće, nego a probaju to na neke druge načine riješiti, jer zaista radnici vik svakodnevo rade na otklanjanju kvarova i držanju sistema pod pritiskom da bi jednostavno bio funkcionalan za građane grada Tuzla Tuzle, kaže Berbić

Pored Tuzle JKP Vodovod i Kanalizacija Tuzla snabdijeva i grad Živinice u punom kapacitetu, ovaj grad dobija između 75 i 80 litara u sekundi,  kao i dio opštine Kladanj, odnosno Mjesnu zajednicu Stupari..Idemo prema Kalesiji sa određenim vodovima za poljoprivredno  gazdinstvo Spreča, tako da šarolikost i raznolikost izvora vodsnabdijevanja je u stvari i pokrivenost ovolike teritorije u nekom identičnom obliku tako da nastojimo da na ovaj način obezbijedimo koičinu, ističe Berbić.

Zbog prognoziranih visokih temperatura i u narednim danima, pozivaju se još jednom građani na racionalno korištenje vode, kako bi se izbjegle mjere ristrikcije u slučaju dugotrajnog sušnog perioda.

 

Vezane vijesti

TUZLA