25 C
Tuzla
04.07.2022.

Asselborn: EU ne smije zapostaviti BiH, važna je za stabilnost zapadnog Balkana

Ministar vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg Jean Asselborn naglasio je u Sarajevu da Evropska unija ne smije zaboraviti i zapostaviti Bosnu i Hercegovinu, za koju kaže da je važna za stabilnost cijelog zapadnog Balkana.

– Pozdravljam sporazum od posljednje nedjelje iz Brisela, vjerujem da je to pozitivan znak. Evropska unija mora razmatrati, kako stanje u Ukrajini također i u Moldaviji, tu je i Gruzija, ali ne smijemo zanemariti zapadni Balkan koji je ne samo u našem dvorištu, nego u našoj bašti – kazao je na konferenciji za novinare, nakon današnjeg susreta sa zamjenicom presjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Za proces pristupanje Evropskoj uniji kaže da je ‘način da se za cijeli kontinent osigura demokratija, mir, sigurnost, prosperitet i stabilnost, za cijelu Evropsku uniju i sve njene državljane’.

– Zato se nadam da će biti nastavljeni napori u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije – naglasio je. Izrazio je i zadovoljstvo ‘da je BiH odlučila da će usklađivati svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom EU’.

U susretu s ministricom Turković podsjetio je i na, kako je kazao, malu ali aktivnu zajednicu ljudi porijeklom iz BiH koji žive u Luksemburgu. Oni su dobro integrisani u tamošnje društvo, a održavaju kontakte i s domovinom.

Ministrica Turković istaknula je, među ostalim, da u situaciji kad prijeti opasnost od prelijevanja krize iz Ukrajine na zapadni Balkan napredak na evropskom putu može biti ključni faktor stabilnosti i sigurnosti.

Za dokument iz Brisela kaže da može biti prijelomna tačka i veliko ohrabrenje.

– Vjerujem da će i države članice EU iskoristiti momentum i prepoznati spremnost koja je iskazana u Briselu. Posebno cijenimo angažman predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika EU Josepa Borrella, ali i brojnih ministara koji su pomogli da BiH ostane visoko na agendi Evropske unije – kazala je nakon današnjeg susreta.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO