11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

“AstraZeneca” potvrdila efikasnost svoje vakcine

Britansko-švedska farmaceutska kompanija “AstraZeneca” objavila je danas nove podatke o svojoj vakcini protiv kovida-19, za koje navodi da potvrđuju visoku efikasnost ovog medikamenta.

Vakcina je efikasna 76 odsto u sprečavanju simptomatskih oblika kovida-19, a podaci su zasnovani na studiji sa oko 32.500 subjekata.

Kod osoba starijih od 65 godina efikasnost je 85 odsto, navodi kompanija. To znači da je među starijim subjektima u vakcinisanoj grupi bilo 85 odsto manje slučajeva bolesti u poređenju sa onima iz kontrolne grupe.

“AstraZeneca” je saopštila da je vakcina 100 odsto efikasna u sprečavanju težih i kritičnih oblika bolesti i hospitalizacija, prenijela je agencija DPA.

Jedna vrijednost iz današnjeg saopštenja je manja nego ranije, a to je efikasnost vakcine protiv simptomatskih oblika bolesti. Ranije je bilo objavljeno da je efikasnost 79 odsto, a sada 76 procenata.

“AstraZeneca” je obećala da će objaviti dodatne podatke nakon što je američka agencija za zdravlje ranije ove sedmice saopštila da je moguće da su predočeni “zastarjeli” podaci iz testiranja vakcine.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA