7 C
Tuzla
13.04.2024.

Australija zatvara državnu granicu prvi put nakon 100 godina

Granica između dvije najnaseljenije države u Australiji bit će zatvorena  od utorka na neodređeno vrijeme dok vlasti pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa u Melbourneu.

Odluka objavljena u ponedjeljak znači da će prvi put u 100 godina granica između australskih saveznih država Viktorije i Novog Južnog Walesa biti zatvorena. Dužnosnici su posljednji put blokirali kretanje između dviju država 1919. za vrijeme španske pandemije gripe.

“To je pametan potez, pravi potez u ovom trenutku, s obzirom na značajne izazove s kojima se susrećemo u suzbijanju ovog virusa”, rekao je novinarima u Melbourneu premijer Viktorije Daniel Andrews.

Taj će potez vjerojatno biti udarac ekonomskom oporavku Australije, čija ekonomija je ušla u prvu recesiju u gotovo tri desetljeća.

Broj slučajeva COVID-19 u   Melbourneu, glavnom gradu države Viktorija,  porastao je posljednjih dana, što je prisililo vlasti da izdaju stroge naredbe o fizičkoj distanci u 30 predgrađa i stave devet stambenih višektanica  u potpuno zatvaranje.

Država je prijavila 127 novih infekcija COVID-19, što je najveći jednodnevni skok od početka pandemije. Također je izvijestila o dva smrtna slučaja, prvi put tokom više od dvije sedmice, što je ukupan broj umrlih povećalo na 106, prenosi Reuters.

Premijer Novog Južnog Walesa  Gladys Berejiklian rekao je da nije odlučeno  kad će uslijediti ponovno otvaranje granice, duž koje će vojska patrolirati kako bi spriječila ilegalne prelaske.

Državna  granica vrlo je porozna, s 55 cesta, parkova i rijeka. Neka poduzeća rade svakodnevnorade na obje strane, radnici i školske djece svakodnevno putuju.

Australija je prošla bolje od mnogih zemalja u pandemiji koronavirusa, sa samo 8.500 slučajeva dosad, ali epidemija u Melbournu  je  bila znak za uzbunu.

Država je prijavila prosječno 109 slučajeva dnevno tokom protekle sedmice, u usporedbi s prosjekom od samo devet slučajeva dnevno tokom prve sedmice juna.

Vezane vijesti

TUZLA