16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Balkansko prvenstvo u brdskom biciklizmu ove godine u Bihaću

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u brdskom biciklizmu i član Brdsko – biciklističkog kluba “Daj krug” iz Bihaća Adnan Mekić potvrdio je da će grad na Uni ove godine biti domaćin Balkanskog prvenstva.

– To nije samo velika stvar za Bihać i Unsko-sanski kanton, nego i za Bosnu i Hercegovinu, jer je naša zemlja prvi put domaćin i organizator ovog prestižnog takmičenja. Najbolje reprezentacije Balkana ugostit ćemo 1. augusta, a već smo u proceduri dobijanja potrebne dokumentacije – rekao je Mekić.

S obzirom na to da će prvog augustovskog vikenda u Bihaću boraviti brojni članovi iz najmanje desetak nacionalnih reprezentacija, istaknuto je kako će organizacija ovog sportskog događaja biti i vrlo dobra turistička promocija Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

– Dolazi nam sigurno više od stotinu članova devet balkanskih nacionalnih timova, a budući da će se utrka bodovati i za plasman na poretku Svjetske biciklističke federacije (UCI), pretpostavljamo da će nam se pridružiti i biciklisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Imamo zaista sve preduslove za izuzetno respektabilnu sportsku manifestaciju u evropskim okvirima, a svi gosti će boraviti u našem gradu barem dva dana – dodao je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Utrke Balkanskog prvenstva održat će se na već prepoznatljivoj bihaćkoj stazi prema naselju Zavalje, odnosno na usponu prema Plješevici. Iz Brdsko – biciklističkog kluba “Daj krug” istaknuto je da se već duže radi na pripremi i proširenju staze, kako bi zadovoljavala sve sportsko – tehničke parametre Svjetske biciklističke federacije.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA