5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Bavljenje sportom ima višestruke dobrobiti za osobe sa cerebralnom paralizom

Bavljenje sportom ima višestruke dobrobiti za osobe sa cerebralnom paralizom i drugim teškoćama, važno je za njihovu socijalizaciju, ali i kao fizička aktivnost – rečeno je u utorak na prezentaciji uspješnih životnih priča ‘Sport pripada svima’, koje je organizirao Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Sekretar Saveza Amela Hošić kazala je da su u utorak realizirali dva projekta, predavanje i predstavljanje uspješnih životnih priča ‘Sport pripada svima’, koji su dio projekta nazvanog ‘Značaj sporta za djecu/osobe s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama’.

– Uvijek kad se govori o osobama sa invaliditetom, govori se o onome što oni ne mogu, ali mi se trudimo da kroz naše projekte pokažemo ono što oni mogu, njihove sposobnosti i vrijednosti – istakla je Hošić.

Tako su svoja iskustva na tom skupu podijeliti body builder Nadir Hajro i skijašica Ilma Kazagić, osobe s cerebralnom paralizom, uspješne u sportovima kojima se bave.

Hajro je istakao da je on prvi profesionalni body bulder sa cerebralnom paralizom u svijetu.

– Moj cilj je da osvijestim sve da i osobe s poteškoćama trebaju da se bave sportom, jer će im znatno olakšati život – kazao je te dodao da svoje iskustvo i znanje svakodnevno prenese osobama sa poteškoćama.

Zbog toga je izrazio nadu da jednog dana radi kao trener.

– Nadam se da će poruka Ilme Kazagić i moja poruka doći do svih jer zaista to zaslužujemo – istakao je.

Hajro tvrdi da je obrazovanje osoba s poteškoćama najbitnije, jer im je poslovna sposobnost ograničena te ne mogu raditi određeni broj poslova.

U stručnom dijelu skupa sudjelovali su direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH Emira Švraka i Naim Salkić iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH upriličio je prošlog mjeseca i okrugli sto o značaju slobodnih aktivnosti osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama, koji je finansijski podržalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

RTV Slon/FENA

 

POSLJEDNJE DODANO