15.5 C
Tuzla
13.06.2024.

Bećirović i Reilly razgovarali o reformskim i integracionim procesima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je danas ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Juliana Reillyja sa kojim je razgovarao o reformskim i integracionim procesima Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto da Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske ostaje predano pružanju podrške demokratiji, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Kad je riječ o ekonomskoj saradnji, član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je potrebu jačanja direktnih britanskih investicija u našu državu. Razgovarano je i o niz pripremljenih sporazuma koje dvije države trebaju potpisati, kao i mogućnostima olakšavanja viznog režima Ujedinjenog Kraljevstva prema Bosni i Hercegovini. Razmatrani su i pojedini oblici saradnje dvije države, na bilateralnom i međunarodnom planu.

Konstatovano je da dvije države imaju dobru saradnju u oblasti odbrane, ali da postoji potencijal za dodatno produbljivanje odnosa i u tom segmentu. Član Predsjedništva BiH Bećirović zahvalio je ambasadoru Reillyju za veliku podršku Ujedinjenog Kraljevstva evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

– Ambasador Reilly naglasio je snažnu opredjeljenost njegove države za očuvanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini, izrazivši očekivanja o dodatnom razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom na političkom i ekonomskom planu – saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA