15 C
Tuzla
22.05.2024.

Bećirović: Imenovanje predsjedavajuće VMBiH ne može uticati na moje stavove o NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da pitanje imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove o NATO-u.

– Nikada neću povući nijedan potez koji usporava put države BiH u NATO, a podržat ću svaki potez koji će ubrzati državu BiH u NATO. Vrijeme je da BiH damo šansu za razvoj, saradnju i dijalog. Građani više ne smiju biti taoci stalnih blokada, ucjena i svađa – kazao je danas Bećirović nakon druge vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Također je naglasio da u pogledu izbora mandatara nema razlike između “Osmorke” i SDA, jer bi i oni isto glasali da su ušli u vlast sa HDZ-om i SNSD-om.

Istakao je da svako kašnjenje sa imenovanjima skupo košta građane BiH te da je važno da se počnu poštivati rokovi propisani zakonima.

– U prošlom sazivu, mandatar je izbran 14 mjeseci poslije izbora, a u ovom mandatu za manje od mjesec dana. Ovo je najbrže imenovanje u postdejtonskom periodu. Konačnu riječ će dati Predstavnički dom PSBiH  – kazao je.

Istakao je da je imenovanje izvršeno u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

– Danas su postojale dvije opcije, a to je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dalje bude Zoran Tegeltija, koji je vodio najgore Vijeće ministara do sada, a druga je bila da glasam u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnikom i da otvorim proces konstituiranja Vijeća ministara BiH. Treće opcije nije bilo – istakao je.

Poručio je da potpisani stranački sporazumi nikada ne mogu biti iznad Ustava BiH te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Predsjedništvo BiH je danas usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Za tu odluku glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva Denis Bećirević (SDP), dok je i član Predsjedništva Željko Komšić (DF) bio protiv.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA