14 C
Tuzla
19.04.2024.

BiH dobila status kandidata za članicu EU

Čelnici Evropske unije jednoglasno su danas u Briselu donijeli odluku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU, saznaje Fena.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. februara 2016. godine predsjedništvu Vijeća EU podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u decembru 2016. godine, Evropska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, a nakon 14 mjeseci u februaru 2018. godine BiH je predala ispunjen Upitnik. Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih nivoa vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih.

Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU.

Ipak, tek danas donesena je politička odluka o kandidatskom statusu, a sada bi trebala nastupiti i faza otvaranja pristupnih pregovora.

Evropsko vijeće ima konačnu riječ kad se radi o proširenju, uključujući dodjelu statusa kandidata i početak pristupnih pregovora s nekom od potencijalnih budućih članica Unije.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA