8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

BIHAMK: Kolovozi mokri, povećana opasnost od odrona

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu, a pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Tuzla-Lukavac, Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Zbog svečanog otvorenja džamije danas od 09 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja u mjestu Kaćuni na dionici Kiseljak-Busovača. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti na alternativne pravce.

Povodom održavanja penjačkog festivala, “Drill and Chill Festival”, u kanjonu “Tijesno”, do 17.09.2022.god. svakog dana od 11 do 11:45 sati dolazit će do obustave saobraćaja na magistralnom putu Banja Luka-Jajce, dionici Karanovac-Crna Rijeka. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati alternativnim pravcem preko Čađavice.

Na novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru „5c“ Tovira-Kostajnica, do 15.09. izvode se testne vožnje, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju, kojom će se regulisati brzina kretanja. Za vrijeme trajanja probnog perioda korisnici ove dionice autoputa ne plaćaju putarinu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Orašje, u toku su deminerski radovi na dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Radnim danima od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.
M-4
Ulazak u Lukavac, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Simin Han-Čaklovići, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Jale saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Bihać-Bosanski Petrovac (dionica Ripač-Dubovsko), zbog izgradnje trake za spora vozila saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izgradnje trake za spora vozila saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).
Donji Vakuf (raskrsnica sa M-16), zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na privremenu devijaciju.
M-6.1
Posušje (obilaznica), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Zbog asfalterskih radova u vremenu od 07 do 18 sati u dane 07.09., 09.09., 12.09. i 13.09., saobraćaj će se obustaviti i preusmjeriti na alternativni pravac kroz Posušje.
M-14.1
Gradačac-Pelagićevo (ulica Žrtava Srebrenice u Gradačcu), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-17
Žitomislići-Počitelj, zbog radova u mjestu Ševaš Njive saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Tarčin-Konjic (Bradina), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se usporeno.
M-17.3
Buna-Masline, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-17.5
Posušje-Grude, zbog sanacionih radova kod mjesta Gradac, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Olovo (most preko rijeke Bioštice), zbog sanacionih radova od 7 do 17 sati saobraća se saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.
M-20
Foča-Goražde (Filipovići), zbog aktiviranog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

REGIONALNI PUTEVI
R-442b Gornja Grkarica-Trnovo, zbog izvođenja neophodnih radova, saobraća se usporeno-jednom trakom.
R-444 Breza, zbog radova na izgradnji kružnog toka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na privremenu obilaznicu.
R-445 Podlugovi-Breza, zbog izvođenja neophodnih radova, u vremenu od 07 do 16 sati saobraća se usporeno-jednom trakom.
R-447 Dariva-Hreša, zbog sanacionih radova od 08 do 10 sati i od 12 do 16 sati, saobraća se usporeno. Od 10 do 12 sati saobraćaj je obustavljen.
R-456b Priboj-Teočak, Zbog sanacionih radova, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
R-460 Gradačac-Gračanica (Srnice), zbog sanacionih radova, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.
R-469 Banovići-Živinice zbog održavanja manifestacije „Banovićka biciklijada“ na dionici Banovići-Oskova, danas će se saobraćati jednom trakom u vremenu od 10 do 11 sati.

POSLJEDNJE DODANO