11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

BKC TK domaćin tuzlanske promocije knjige “Hadžibeg” autora Kemala Čopre

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u partnerstvu sa JU Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, u srijedu 7. jula organizuje promociju knjige „Hadžibeg – mladi pisac pod stare dane“ autora Kemala Čopre.

Tako će Tuzla biti posljednja stanica ljetnih “Hadžibegovih putovanja” u okviru kojih je posljednje od četiri izdanja “Hadžibega” od 27. juna/lipnja do 7. jula/srpnja 2021. godine već promovisano u Jajcu, Vitezu, Olovu i Sarajevu.

“Hadžibeg” se u svijetu knjige pojavio 2015. godine i od tada, kroz četiri izdanja slovi kao jedna od najprodavanijih knjiga među Bosancima i Hercegovcima širom svijeta.

– Hadžibeg za sebe kaže da je mladi pisac pod stare dane. Hadžibeg tako zbori kao stari bosanski akšamlija, polahko i s ćeifom, komentariše komšiluk i mahalu jednako kao i televizijske sapunice i život u tuđini. Naši mali životi  bivaju oživljeni onim čuvenim bosanskohercegovačkim humorom i magijom svakodnevnice koja danas pehlivani po tankoj ćupriji između fikcije i stvarnosti. „Rođen sam u nevakat”, kaže Hadžibeg, pa onda dodaje: “A koji to Bosanac nije?” I fakat, koji je Bosanac rođen u vakat, kad je u nas vazda neki nevakat? Tu, u predahu između dva kijameta, njegovo eglenisanje i mudrost obične misli su komični do bola i bolno istiniti. Hadžibeg egleniše pomalo o svemu i ponešto o svačemu, ali socijalno-društvene teme u  tekstovima se ne dotiču velikih stvari i krupnih događaja, niti imaju potrebe: s komšijinog pendžera vidi se čitava Bosna, a sa Hadžibegove verande, bogami, i svi naši ljudi rasuti po vas dunjaluku i bijelome svijetu – napisao je u recenziji knjige književnik Elvis Hadžić.

Autor knjige Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada mu se aktivno vraća kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala. U pauzama između svakodnevnih aktivnosti počeo je pisati na Facebook profilu pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg. Najprije rečenicu dvije, a potom priče o svakodnevnim događajima upoređujući ih sa ljudima i događajima iz prošlih vremena. Prve ozbiljnije priče su napisane u januaru 2015.godine, a knjiga je izašla slijedeće godine, a potom svake godine po jedna iz serijala o Hadžibegu.

Promocija knjige, o kojoj će pored autora govoriti i Samir Fazlić, vlasnik izdavačke kuće “Zoro”, bit će održana u srijedu 7. jula/srpnja u Plavoj Sali BKC TK u Tuzli sa početkom u 19.00 sati.

Ulaz na događaj je slobodan za posjetitelje uz poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera koje se odnose na boravak u zatvorenom prostoru.

 

Vezane vijesti

TUZLA